Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Pahor: Nema političkih ni stvarnih razloga da Slovenija ne ratificira hrvatski pristup NATO-u

Vanjskopolitički odbor slovenskog parlamenta odbio je u četvrtak ujutro prijedlog Slovenske pučke stranke (SLS) da se s dnevnog reda parlamentarne sjednice, koja počinje u ponedjeljak, skine odlučivanje o ratifikaciji hrvatskoga pristupnog protokola za uključivanje u NATO-savez, a premijer Borut Pahor (slika) ustvrdio je kako nema nikakvog razloga za odgodu.

Kako je početku sjednice tog odbora izjavio slovenski premijer, Slovenija nema stvarnih ni političkih razloga da ne ratificirara hrvatski pristupni protokol za uključivanje u NATO.

"Takvi razlozi nisu postojali ni lani na summitu NATO-saveza u Bukureštu, kada je Hrvatskoj poslan poziv", rekao je Pahor, dodajući da će ratifikacijom Slovenija potvrditi svoju vjerodostojnost jer se na prošlogodišnjem sastanku na vrhu u Bukureštu s tom odlukom složila i vlada bivšeg premijera Janeza Janše.

Pahor, te ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar i ministrica obrane Ljubica Jelušič nisu prihvatili zahtjev manjih stranaka i skupina da se ratifikacija hrvatskoga pristupnog protokola odgodi zbog navodnog prejudiciranja granice u pregovorima Hrvatske s NATO-savezom ističući da je odlučivanje o pristupnoj dokumentaciji kandidatkinja za NATO u toj organizaciji po samoj prirodi različito od procesa odlučivanja o pristupnim dokumentima po pregovaračkim poglavljima, kako je to slučaj u Europskoj uniji.

Zato za odgodu ratifikacije i moguće rezerve nema razloga, ali vlada je zastupnicima koji to žele spremna omogućiti uvid u spomenute dokumente koje je Hrvatska dala prilikom pregovora s NATO-savezom, istaknuo je Pahor.

Vanjskopolitički odbor nastavlja rad, a premijer Borut Pahor u nastavku sjednice zatvorene za javnost objašnjava zastupnicima smisao inicijative koju je jučer u Ljubljani prilikom posjeta iznio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn.

Riječ je, kako u četvrtak navode slovenski mediji pozivajući se na neslužbene informacije, o ponudi Europske komisije Sloveniji i Hrvatskoj da im pomogne u rješavanju graničnog spora budući da zbog njega Slovenija blokira nastavak pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom.

Post je objavljen 23.01.2009. u 11:17 sati.