Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/velikaocekivanja

Marketing

Grafike Rembrandt

U Muzeju za umjetnost i obrt je 9. prosinca otvorena izložba Rembrandtovih grafika. Stotinu i tri bakropisa pristiglo je iz Alte Galerie LMJ u suradnji s Landesmuseuom Joanneum iz Graza. Autorica ove izložbe je dr. Karin Leitner-Ruhe, koja je ujedno i kustosica Alte Galerie, ali i mnoštvom radova o ovom velikom umjetniku, a o izložbi veli da je posebna u tomu što se niti jedan umjetnik prije Rembrandta nije tako intenzivno bavio tehnikom bakropisa.

Izložba koja je na sebe privukla toliko zanimanje javnosti s pravom je to učinila, jer suradnja Graza i Zagreba je uzdigla hrvatsku kulturnu scenu mnogobrojnim izlošcima od kojih je svaki djelo umjetnika po kojemu se izložba i zove (a obično je praksa u Hrvatskoj nazvati izložbu po glavnom umjetniku, da posjetitelj tek kada dođe na nju shvati kako su od tog umjetnika samo dva izloška). Rembrandtovi bakropisi su vrhunski, neki su čak i dorađivani, pa stoga izložba nudi posjetitelju uvid u više stanja jedne grafike. Također, zanimljivi su i vodeni žigovi kojima su grafike označene, te popratni tekstovi koji posjetitelju pružaju cjelokupan uvid u način izrade, ali i vremena u kojemu je Rembrandt djelovao (ovdje moramo napomenuti kako su prve Rembrandtove grafike nastale već 1628. godine, kada se bakropis počeo primjenjivati prije samo stotinjak godina).


Tako posjetitelji u Zagrebu trenutačno mogu uživati u nekim od najpoznatijih Rembrandtovih grafika, kao što su "List za sto guldena" (koje je proglašeno najslavnijom grafikom ikada), "Faust", "Vjetrenjača", "Raspeće" i mnoštvo drugih. Devet je podrućja kojima se grafike bave: autoportreti, portreti, učenjaci, studije figure, prizori iz Starog i Novog zavjeta, profane "historije", žanrovski prizori i pejzaži, kao što veli autorica izložbe.


Izložba je otvorena do 15. veljače, pa ukoliko ju još uvijek niste posjetili, učinite to što prije.

B. D.

Post je objavljen 23.01.2009. u 07:44 sati.