Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossanna

Marketing

Film za danas

U pravilu se držim pravila da filmove koje planiram gledati u kinu, ne gledam na DVD-u. Pokvari mi sav doživljaj. I nema veze što dok film dođe u kina, sva euforija prođe i pojave se novi filmovi za kojima opet kaskam, nema veze. Kino je kino. No danas me zezne lik koji prodaje DVD-e i kod kojeg obično kupujem filmove. Zapravo, zezne me moja neupućenost. Nahvali mi film Slumdog Millionaire za koji iskreno rečeno, nikad nisam čula.
Photobucket
I kiša pada cijeli dan i po njegovoj priči učini mi se baš kao film koji se gleda pod dekicom... i ja ga kupim i odgledam. Film me oduševio. Bez pretjerivanja, fantastičan film. I sad se naknadno edukujem o odgledanom i shvatim (u šoku) da je film nominovan u deset kategorija na ovogodišnjem Oscaru. Da je dobio četiri Zlatna globusa i još masu nagrada. Nikad čula za ovaj film, do danas.

I čim sam počela gledati, shvatila sam da je moj idealni kandidat za gledati u kinu, ali ne odolih da ne pogledam do kraja. Radnja se dešava u Indiji i govori o dvojici braće koji žive u slumu Mumbaija. Slum jest jednako pakao. Pa sam usred filma uputila zahvalu sudbini što sam rođena na brdovitom Balkanu.

Photobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Neću vam reći o čemu se radi, trebate pogledati. Ja sam ne trepćući gledala. Neko će se zakačiti za ljubavnu priču, ja lično nisam. Više me fascinirala ta Indija o kojoj blage veze nemam. O svim tim ljudima i njihovim životima i svemu što je milionima svjetlosnih godina različito od mene i moga života. Dirljivo i poučno i živopisno i ima sve elemente da pobijedi u onim žnj kategorijama tipa fotografija, scenografija, adaptirani scenarij... osim ako mu nije suđeno šta drugo. I baš zato što je skoro pa neprimjetan (dok se ne pogleda) držim mu fige u svim kategorijama.



I ako dođe u kina, nekad, išla bih ga opet gledati. Kino je kino
.


Post je objavljen 22.01.2009. u 22:30 sati.