Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/returnofalterego

Marketing


Film: Grad svjetla



U originalu City Of Ember – ovaj je film rijetka posebnost kakvu nećete tako lako naći u našim kinima. Možda ne toliko po priči, odnosno lajtmotivu (da nada i njeno ostvarenje uvijek pobijedi i da ljudi uvijek prežive najveće katastrofe i uvijek nađu put u bolje bla bla...), koliko po zahtjevnoj produkciji (koproducent je Tom Hanks - nemojte sad reć da ne znate tko je on!), setu i kulisama (cijeli film se u biti odvija na kulisama izmišljenog podzemnog grada - mrak napravljeno), majstorijama brojnih Oscarima nagrađenih ili nominiranih majstora svjetla, kostimografije, zvuka i specijalnih efekata, i na kraju, ali ne nevažno, plejade sjajnih glumaca (Saoirse Ronan, Bill Murray, Harry Treadaway, Tim Robbins i Martin Landau).
(Da se okladim da vas to i najmanje zanima :-))
A sve to još ima i rep i glavu, koju je u odličan, napet i pustolovan film uglazbio mladi, ali očito vanserijsko talentirani režiser Gil Kenan. Nije on radio glazbu za film, da se razumijemo. To je redatelj.

Film je rađen po istoimenoj uspješnici Jeanne DuPrau, i iako nisam čitala knjigu pa ne znam je li ona bolja, film je definitivno referenca i knjizi. Ako je tko čitao knjigu nek javi dojmove.
Ono što će oduševiti scenarističke sladokusce jest iznimna pažnja koja je dana detaljima (gradu se bliže posljednji trenuci postojanja a dojam se stvara i brojnim kadrovima radnji u kojema više nema robe ili minimalno, osnovne namirnice koje ponestaju i sl). Možda su u ovom filmu glavni likovi tinejdžeri, ali ovo nije film o tinejdžerima niti je namijenjen (samo) njima. Možda je kraj pomalo sladunjav i predvidljiv (kak baš onaj mali kamen pogodi od cijelog prostranstva podzemnog grada mjesto da se otkotura tati glavnog lika baš pod noge - tamo gdje treba!?), ali ne zasjenjuje cjelokupan doživljaj.
Da, znam da vam nisam rekla o čemu se tu zapravo radi. Pogledajte pa ćete znati. Hi hi hi...

Post je objavljen 21.01.2009. u 23:21 sati.