Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Afganistan želi nadzirati razmještaj NATO-ovih snaga

Afganistanska je vlada u glavni stožer NATO-a poslala nacrt sporazuma koji bi Afganistancima omogućio veću slobodu glede budućeg razmještaja NATO-ovih snaga u zemlji, uključivo određen broj američkih vojnika, izvijestili su u utorak dužnosnici.

U skladu s tim nacrtom odredit će se pravila ponašanja vojnika koje u Afganistanu predvodi NATO te broj dodatnih vojnih snaga Saveza, a afganistanska će vlada odobriti i odrediti gdje će vojnici biti razmješteni.

Tim bi se sporazumom, t.j. pokušajem Afganistanaca da postignu veći nadzor nad međunarodnim vojnim operacijama, NATO-ovim vojnicima trebale onemogućiti premetačine afganistanskih domova.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai, koji je u utorak razgovarao s generalom Davidom Petraeusom o nastojanjima da se spriječe pogibije civila te o ulozi afganistanskih vojnih snaga u američkim misijama, zastupnicima je rekao kako je njegova vlada poslala nacrt sporazuma NATO-u prije dva tjedna. Upozorio je da se borbe protiv militanata ne mogu dobiti bez potpore Afganistanaca

Tadžikistan pregovara sa SAD-om


Tadžikistan pregovara sa SAD-om i NATO-om o slanju humanitarne pomoći preko njegova teritorija prema Afganistanu, kazao je u srijedu šef tadžikistanske diplomacije Hamrohon Zafiri.

"Pregovaramo sa SAD-om i NATO-om. Tadžikistan ima velike mogućnosti, imamo pet do šest točaka na rijeci Pianj, na tadžikistansko-afganistanskoj granici", istaknuo je Zafiri novinarima.

On je dodao da se pregovarački proces bliži se kraju te da su Tadžikistanci dobili nekoliko prijedloga koje su im ponudili SAD i europske zemlje.

Tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon trebao bi posjetiti Bruxelles u veljači.

Post je objavljen 21.01.2009. u 22:38 sati.