Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/novljanin

Marketing

Nepotrebni etnički sporovi oko historijske mitologije (27)


(Add. 27) - Jedna od Ramićevih neukih podvala protiv zavičajne Bosansko-novske trilogije (BNT) i njenog autora mr.sci.Ante Milinovića je njegova šovinistička podvala našim zemljacima o hrvatskom svojatanju Bosne, iako su Bosnu i Hercegovinu rascijepili na dvije polovine velikosrpski imperijalisti. To je kleveta neukog čovjeka, koji nema pojma o predosmanskoj epohi bosanske historije kada su našim zavičajem vladali knezovi Babonići Blagajski u sastavu ugarsko-hrvatske državne zajednice. Oni su preko pedeset godina u toj epohi bili hrvatski banovi u rangu vicekralja, ali je nakon njih počeo pet stotina godina dug bosanski historijski period, koji traje i danas, bez obzira na privremenu velikosrpsku okupaciju. Posve su nepotrebne nestručne rasprave o vremenu i uzrocima postojanja tzv. Turske Hrvatske, o kojoj su pisali Hamdija Kreševljaković, Savfet-beg Bašagić i drugi bosanski historiografi, jer se za takve rasprave moraju imati prethodna historiografska znanja o toj tematici a za naučno-istraživačko bavljenje tom tematikom potrebna je odgovarajuća stručna edukacija, daleko veća od Ramićeve SSS i stručnog ispita za vođenje gradilišta. Međutim, ne kaže uzalud naš narod da je «budali more do koljena», pa zlonamjerni, zavidni i neuki Ismet Ramić drsko tvrdi da «svatko može napisati takvu knjigu» kao što je bosansko-novska zavičajna monografija, i to odmah, iako je za njenu izradu potreban višegodišnji timski rad stručnjaka više specijalnosti ili više decenija multidisiplinarnog rada jednog licenciranog znanstvenog istraživača..

Neuki Ramić je takođe zamjerao autoru i njegovo naučno korištenje historiografskih izvora, jer on kao neuka seljačina svako navođenje izvora smatra «prepisivanjem drugih autora», pa autor po tom vrlo glupavom diktatu ne bi smio navoditi čak ni podatke iz starog srpsko-pravoslavnog ljetopisa prote Sime Kondića. Međutim, iako je velikosrpski agresor 1992. godine eliminirao bošnjačke starosjedioce iz njihovog zavičaja,ostaje historijska činjenica zapisana baš u tom srpskom ljetopisu prote Sime Kondića (na str.3) da je prve malobrojne Srbe doveo u Bosanski Novi sultanov serasker Omer-paša Latas 1851. godine i naselio ih kao prve pravoslavce na brdo Jablanicu. Tek godine 1878. po odluci Berlinskog kongresa o uspostavi austro-ugarskog protektorata nad BiH, grad Bosanski Novi je ušao u epohu svoje evropske modernizacije, iako je formalno-pravno i dalje bio dio Osmanskog carstva.

Da je u Bosanskom Novom moguć međuetnički suživot pokazuje primjer tolerancije za bečke uprave, europskog kotarskog predstojnika baruna Rauniga i novskog gradonačelnika Salih-age Čauševića, te niza drugih značajnih ličnosti koje su zadužile Novljane svojim tolerancijom, političkim, privrednim i drugim poduhvatima, pa im Bosanski Novi mora biti zahvalan za svoje izrastanje u grad.
To je bilo vrijeme progresa, jer su tek tada prigradskih naselja novske tvrđave prerasla u današnji grad, za što je bila najzaslužnija austro-ugarska gradska uprava na čelu s gradonačelnikom Salih-agom Čauševićem, koji je svesrdno pomagao evropsku modernizaciju bosanske orijentalne kasabe krajem 19. i početkom 20. vijeka. On je, sluteći izbijanje prvog svjetskog rata, svjesno riskirao bankrot gradske općine i u Beču podigao velike hipotekarne kredite, kojim je između 1902. i 1907. godine izgradio gradsku bolnicu i unsku obaloutvrdu zvanu Kej, a početkom rata lako otplatio te kredite jer ih je obezvrijedila ratna inflacija.

Čitav niz uglednih građana Bosanskog Novog ugradio je svoj rad, znanje i ljubav u brzi razvojni napredak grada. Tako je za početak tekstilne proizvodnje 1937. godine kao prve industrije u gradu koja se nakon II. svjetskog rata razvila u "bosanski Mančester", TTK «Sana», najzaslužnija bila porodica Avdagić, odnosno braća Abdulah i Fevzija Avdagić.
Tom napretku su puno doprinijele desetine uspješnih generacija novske gimnazije, iz kojih je stasalo mnogo najzaslužnijih stručnjaka za razvoj bosansko-novske industrije, od tekstilne do drvoprerađivačke, posebno Tvornice kancelarijskog namještaja "Lignošper-Slovenijales".




Post je objavljen 21.01.2009. u 11:47 sati.