Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Brownie s cappuccinom i čokoladom

Image and video hosting by TinyPic


"Brownie" je engleska riječ za kolač koji svoje podrijetlo najvjerojatnije vuče iz Sjeverne Amerike. Postoje razne varijante tog kolača koje su manje ili više «biskvitaste». Najpoznatiji je chocolate brownie tj. čokoladni kolač. A brownie može sadržavati svašta, od orašastih plodova, preko kremastih sireva pa do marihuane rofl.

Po nekakvoj «pučkoj etimologiji» tj. u pučkom nestručnom objašnjavanju objašnjavanju pojmova, brownie je kolač smeđe boje, eng. «brown» pa su tako ti kolači dobili ime po svojoj smeđoj boji. Ne znam koliko je to objašnjenje znanstveno potkrijepljeno; ne treba sve što se može naći po Internetu shvatiti doslovno jer riječ brownie na engleskom ima više značenja, među kojima su i vilenjak i izviđač itd.


Blog-druženje , koje je pokrenula Monsoon s bloga Dalmacija down under se nastavlja. U siječnju 2009. domaćica je mamajac s bloga Cooks and Bakes, a za temu je odabrala integralno brašno


Integralno brašno je za mene izazov jer ga praktički nikad ne upotrebljavam.
Živim na selu i još do prije koju godinu smo običavali u mlinu dati samljeti vlastitu pšenicu u brašno. To brašno nije bilo samljeveno od cijelih zrnaca pšenice, pa to onda nije bilo cjelozrnato tj. integralno brašno. Ali imali smo svoj «ekološko» brašno i nikad ga nismo kupovali.

Danas je prisutan taj trend zdrave prehrane i u modi je cjelozrnato, integralno, «smeđe» brašno. Ali u prošlosti, dok su seljaci u mlinovima dali mljeti svoju pšenicu u brašno – brašno je «moralo» biti potpuno bijelo. U procesu mljevenja, brašno se prosijalo da bi se odstranile «smeđe točkice» koje su zapravo samljevena pšenična ljuska.

U integralnom brašnu smeđe točkice su sastavni dio – jer se melje cijelo zrno.

Na selu su se te odvojene «smeđe točkice» (tj. samljeveno zrno pšenice) koristile kao stočna hrana.
I danas se te ljuskice mogu upotrebljavati zasebno, a poznate su pod nazivom mekinje, ili kako se na kajkavskom kaže «poseje». Mekinje se ne dobivaju samo od ljuskica pšenice nego i od drugih žitarica.
A mekinje slove kao zdrave, vlaknaste, pospješuju probavu… Pšenične mekinje tj. samljevene ljuske pšenice sastavni su dio pšeničnog integralnog brašna, i tako je to «zdravo» brašno sve popularnije.

Zadnjih nekoliko moja obitelj više ne uzgaja pšenicu pa više ne prakticiramo mljevenje pšenice u mlinu, nego kupujemo brašno. I to naravno, kupujemo obično bijelo brašno. Kupila sam ja već više puta integralno brašno, ali ja se ne uspijevam naviknuti na njega.


Ovaj kolač temelji se na receptu s Interneta. Do sada sam ga uvijek radila s običnim pšeničnim brašnom. U originalnoj varijanti upotrebljava se pirovo integralno brašno, ali nisam to nikad probala, ovom prilikom odvažila sam se upotrijebiti integralno pšenično brašno. Taj recept zamišljen je kao nekakva zdrava varijanta browniea: pa se u originalnom receptu umjesto običnog šećera upotrebljava 150 g voćnog šećera i pola čajne žlice tekućeg sladila, te margarin sa smanjenim postotkom masnoće. Ali nisam (još) isprobala tu varijantu.


Sastojci
150 g čokolade s cappuccino nadjevom (npr. Zvečevo: «Samo ti»)
100 g margarina
150 g šećera
3 jaja
prstohvat soli
4 žlice vode
1 žlica instant kave
125 g integralnog pšeničnog brašna
pola paketića praška za pecivo
1 žlica kakaa
100 g nasjeckane čokolade za kuhanje ili nasjeckanih orašastih plodova


U loncu (ili na pari) na laganoj vatri rastopite sitno nasjeckanu mliječnu čokoladu i na listiće narezan margarin. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi, da bude mlako.

Instant kavu prelijte toplom vodom i promiješajte da se rastopi.

U jednu posudu stavite jaja, šećer, pripremljenu kavu i sol pa dobro izmiksajte. Dodajte mlaku rastopljenu čokoladu i izmiksajte.

Pomiješajte brašno s praškom i kakaom i umiješajte ga u gornju smjesu. Na kraju umiješajte čokoladu ili orašaste plodove.
U originalnom receptu stavljaju se orašasti plodovi, ali budući da ih ne volim, ja stavljam čokoladu.

Lim (20 cm x 24 cm) namastite i pobrašnite. U njega razmažite pripremljenu smjesu.

Pecite oko 30 min. u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva.


Pečeni kolač ostavite da se ohladi.
Kolač po želji posipajte (slatkim) kakaom.

Poslužite uz cappuccino thumbup

Kolač možete narezati i spremiti u metalnu kutiju s poklopcem: nakon par dana kolači su još bolji sretan


Recept se temeli na receptu sa stranice:
http://www.bongusto.de/rezepte/rezept/cappucino-brownies


sretan

2. 2. 2009. - DODATAK
Blog-druženje "Ajme, koliko nas je", za siječanj 2009. je završeno.
Sve radove možete vidjeti na Majinom blogu Cookes and bakes, koja je majstorski odradila posao domaćice za siječanj.




Post je objavljen 21.01.2009. u 12:20 sati.