Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

FBI rukavice: Iz moje kuhinje

Blog-druženje koje je pokrenula mamajac s bloga Cooks and bakes se nastavlja. U siječnju 2009. "pod istragom" je blog Iz moje kuhinje.


Prvi recept koji sam isprobala je:

Ćuš


Image and video hosting by TinyPic

Volim takve slane verzije pogača sa sirom. A ova me oduševila.


500 g brašna
3 jaja
250 g sira
500 ml mlijeka
1 prašak za pecivo
1-2 žlice rastopljene masti
sol

Umutite jaja i dodajte im mlijeko. Dodajte zdrobljeni sir, brašno, prašak i sol.

U lim za pečenje razlijte rastopljenu mast i dodajte pripremljenu smjesu.

Pecite oko pola sata u pećnici zagrijanoj na 220 stupnjeva.

Pogača je odlična uz jogurt.




Sljedeći recept koji sam isprobala je:


Tučeni grah


Image and video hosting by TinyPic


Grah mi je "po omiljenosti" odmah na drugom mjestu, odmah iza krumpira. Grah obožavam u svim varijantama, i to samo grah, npr. mahune i grašak uopće ne volim.

Kad sam pročitala recept zaključila sam da se današnje moderne varijante pirea od graha (koji obožavam) temelje na ovom «starom» jelu. Ali nikako mi se nije sviđala mrkva. Mrkva je kod mene na prvom mjestu povrća koje ne volim (u stopu ju slijede mahune i grašak).
Ali odlučila sam prvi put upotrijebiti i mrkvu, pa ako mi se ne bude svidjelo neću ju ubuduće stavljati.



500 g graha
200 g mrkve
2 glavice luka
10 češnjeva češnjaka
ulje
sol, papar
metvica
2 žlice crvene paprike


Grah namočite preko noći u hladnu vodu.

Idući dan ocijedite vodu, nalijte novu i stavite grah kuhati.
Kad je grah napola kuhan dodajte očišćenu, sitno narezanu mrkvu, nasjeckani luk i čenjak.

Kuhajte da sve omekša.
Ocijedite povrće, ali ostavoite malo vode. Dodajte začine i sve ispasirajte (u blenderu ili štapnim mikserom).

Prije posluživanja zagrijte ulje i prelijte ga po grahu i malo promiješajte.
U receptu se navodi da treba staviti 2 dl ulja, meni se to čini previše pa sam zagrijala samo 2 žlice ulja.

A što se mrkve tiče… Kad sam to sve usitnila i začinila meni se mrkva previše osjećala u tome i činilo mi se da to neće funkcionirati. Ali kad sam dodala zagrijano ulje okus svega se bitno promijenio, kao da se osjećala, ne znam kako bih to nazvala, ali recimo aroma «prženja». I zbog te arome vrućeg ulja mrkva se više nije osjećala. I tako se mani ovaj grah jako svidio.




Rekla sam da obožavam grah, pa nastavljam u istom tonu. thumbup

Sljedeći recept je:


Ragu od graha


Image and video hosting by TinyPic


500 g crvenog graha
4 žlice putra
2 luka
(1 mrkva)
3 češnja češnjaka
2 žlice pirea od rajčice
2 žlice brašna
250 ml vode + kocka za juhu
250 ml crnog vina
kiselo vrhnje
sol, papar
majčina dušica


Grah namočite u hladnu vodu preko noći. Sutradan ocijedite tu vodu i dodajte novu. Skuhajte grah da omekša.

Rastopite putar i na njemu popržite obje vrste sitno nasjeckanog luka i na kockice narezanu mrkvu.
Iako sam u prethodnom receptu upotrijebila mrkvu, ovdje sam ju izostavila. Već imam iskustva s dinstanjem mrkve s lukom – ali meni na kraju kad je jelo gotovo mrkva nikako ne paše.

Dodajte brašno i promiješajte pa dodajte pire od rajčice, vodu, natrganu kocku za juhu i vino. Sve promiješajte i kuhajte na laganoj vatri 10ak min.
Nisam baš ljubitelj vina, pa sam stavila više vode, a manje vina.

Na kraju umiješajte kiselo vrhnje i ocijeđeni kuhani grah.
Dodajte sol, papar i majčinu dušicu i ostavite da još jednom zakuha.

Poslužite uz široke rezance.

Kiselo vrhnje inače dodajem onako «odokativno», ovdje sam stavila 180 ml. A na kraju sam još dodala i šećer jer je meni to zbog pirea od rajčice bilo previše kiselo. Ali bilo je odlično. Radila sam već te neke svoje varijante ragua s grahom, ali ja sam to uvijek radila «odokativno» i nikad si nisam zapisala recept. Drago mi je da ga sad imam.



Mislim da je jasno u kojem smjeru ide sljedeći recept, naravno u smjeru graha. wave


Mungo grah by Miljana


Image and video hosting by TinyPic

Pripremala sam već jela s mungo grahom, i to su bili «egzotični» recepti s raznim kombinacijama sastojaka, začina itd. Ali zaključila sam da nisam ljubitelj «egzotične» kuhinje pa mungo grah upotrebljavam kao i klasične vrste graha.


500 g mungo graha
brašno
ulje
češnjak u granulama
sol, papar


Mungo grah ne trebate namakati preko noći. Jednostavno ga skuhajte u posoljenoj vodi da omekša, oko 20 min. Ali nemojte ga raskuhati, tj. da zrnca popucaju i da im sadržaj izađe van (to sam ja napravila jednom davno, na početku svoje kuharske karijere kad sam prvi put kuhala ovakav grah).

Kuhani grah ocijedite.

Na zagrijanom ulju popržite brašno i napravite svijetlu zapršku. Ja sam zapršku podlijala kiselim vrhnjem jer volim tu kombinaciju.

Pomiješajte zapršku s grahom, dodajte granule češnjaka te začinite.
Ne kupujem češnjak u granulama pa sam dodala svježi nasjeckani češnjak.

Smjesu stavite u vatrostalnu posudu i zapecite u pećnici.

Volim zapečeni grah i ova malo drugačija varijanta mi se odmah svidjela.


1. 2. 2009. - DODATAK
Budući da je druženje FBI rukavice, za mjesec siječanj 2009. završeno, sve radove možete vidjeti na stranici FBI rukavice, 1/2009.




Post je objavljen 21.01.2009. u 11:19 sati.