Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković razgovarao s finskom ministricom europskih poslova

Gordan Jandroković

Hrvatska je odlučna do kraja godine ispuniti sva mjerila i zaključiti pregovore o članstvu u Europskoj uniji unatoč slovenskoj blokadi, rekao je u ponedjeljak u Zagrebu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković nakon radnog sastanka s finskom ministricom migracija i europskih poslova Astrid Thors.

"Nastavljamo provoditi reforme jednakim intenzitetom kao i dosad", rekao je Jandroković. Hrvatska je odlučna ispuniti sve potrebne kriterije i mjerila za sva pregovaračka poglavlja do kraja 2009., bez obzira na trenutačan zastoj zbog slovenske blokade, naglasio je Jandroković, dodavši da Hrvatska cijeni potporu koju joj u procesu europskih integracija pruža Finska.

Ministar je također istaknuo da su hrvatsko-finski bilateralni odnosi odlični te da ima još puno prostora za njihovo jačanje.

Osvnuvši se na gospodarsku suradnju, Jandroković je istaknuo da je u Hrvatskoj prošle godine boravilo 30 tisuća finskih turista. "Vjerujemo da će se ta brojka i ove godine održati, a nadamo se da bi mogla biti i veća", rekao je Jandroković.

Finska ministrica je ponovila potporu Hrvatskoj za članstvo u EU-u, naglasivši da je njezina zemlja iskusila koristi od članstva u Uniji.

"Sve europske zemlje trebaju dobiti priliku da postanu dijelom Europske unije na temelju mjerila koja trebaju ispuniti. U tom smo smislu mogli vidjeti napredak koji je postigla Hrvatska", rekla je Thors.

Također je istaknula važan doprinos Hrvatske u međunarodnoj politici, osobito sudjelovanjem u operacijama očuvanja mira diljem svijeta. "Hrvatska je od objekta međunarodne politike postala subjektom, a članstvom u EU-u Hrvatska će samo povećati svoje sudjelovanje na međunarodnoj sceni", rekla je finska ministrica Thors.

Post je objavljen 20.01.2009. u 11:47 sati.