Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/amerikanac

Marketing

16 RTG pluca, 3 RTG trbuha, 6 fistulograma, 1 CT pluca, 3 CT-a zdjelice, 8 CT-a trbuha...

Da sve to, te i jos nekoliko sitnih pretraga na nuklearnoj medicini imala je jedna od nasih pacijentica, 27-godisnja djevojka, tijekom 45 dana boravka u bolnici.

Istina je da je dosla u bolnicu s vrlo teskom upalom gusterace i da joj je zivot visio o niti tjedan dana, no ipak....sto je previse, previse je.

Ovo nece biti prica o njenom bolnickom racunu kao sto ste mozda pomislili (o tome cu pisati neki drugi put), nego o kolicini zracenja koju mi doktori propisemo, a da o tome ne vodimo bas puno racuna.

Sve je zapocelo prije neki dan dok smo ekipa i ja ispijali pice u Hobokenu. Jedan od njih treba na CT trbuha, pa je covjek proucio sto ga ceka na tom testu (kojeg sam mu i ja preporucio, op.a). Ukratko, 1 CT trbuha daje u prosjeku 5-10 mSv (mili Siverta) radijacije koja je nekoliko stotina puta veca nego doza zracenja jedne snimke pluca (0.02 mSv). Japanci u okolici Hirosime i Nagasakija (oni koji nisu umrli odmah od radijacijske bolesti) primili su oko 20-30 mSv zracenja. Ukupno prosjecan covjek godisnje primi radijacije oko 3 mSv (iz svemira, radon u kucama, TV, i tome slicno)

Istrazivanja u Japanu su jasno pokazala da postoji mali, ali statisticki znacajan porast ucestalosti zlocudnih bolesti zbog te kolicine zracenja. Naravno, ucinak je kumulativan i sva se zracenja zbrajaju tijekom zivota.

Koliko je tumora uzrokovano nasim olakotnim propisivanjem raznoraznih CT i nuklearnih pretraga? Nitko sa sigurnoscu ne moze tocno odgovoriti.
A kada je pretraga indicirana? Kako je sve u medicini na vagi rizika i benefita, o tome ce odluciti nivo rizika kojeg je osoba spremna prihvatiti, a koji je razlicit od osobe do osobe. CT je jako dobar test koji daje odgovor na mnoga pitanja, ukoliko je pravilno indiciran. Naravno, 95% dijagnoza moze se postaviti na temelju povijesti bolesti i fizikalnog pregleda.

A sjecate li se kada vas je zadnji put doktor pregledao kako treba ?

No vratimo se natrag nasoj pacijentici XY. Ona nije imala mogucnosti provjeriti podatke na internetu jer je bila na aparatima.
Jesu li zbilja bili potrebni svi ti pusti CT-i i RTG? Ja sam uvjeren da nisu. Svaki konzultant je narucio svoj CT (nazalost, zbog ovih ili onih razloga lakse je naruciti CT nego detaljno pregledati bolesnika te preuzeti dio odgovornosti na sebe).

I tako konzultant za konzultantom, CT za CT-om, A nitko se ne pita za zracenje, nitko ne racuna dozu koju su njene jajne i ostale stanice primile.

I kao sto je rekao jedan od mojih specijalizanata, nasa pacijentica XY sad svijetluca u mraku kao krijesnica.

Da nije zalosno, bilo bi komicno...


Post je objavljen 20.01.2009. u 01:17 sati.