Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/timariteljica

Marketing

Nesposobni, gramzivi i lažljivi ministri



Jedan se kralj odlučio riješiti svojih nesposobnih, gramzivih i lažljivih ministara. Želio ih je smijeniti, ali ih nije imao kime zamijeniti. Osobno je po cijelome kraljevstvu tražio sposobne, poštene i hrabre ljude da ih imenuje ministrima umjesto sadašnjih, ali sve je bilo uzalud. Pronalazio je puno sposobnih, ali nisu bili pošteni. I puno poštenih koji su bili kukavice. I puno kukavica koji su bili sposobni. Nikako mu nije uspjelo pronaći ni jednu jedinu osobu koja bi bila istovremeno i sposobna i poštena i hrabra.
Zato pozove svoje čarobnjake i naredi im da mu stvore buduće ministre.

I čarobnjaci se bacili na posao. Izmisle napitke za poštenje, za brzo učenje i rješavanje problema, za timski rad i samopouzdanje.Testirali su svoje napitke na mnogim ljudima i bili su prezadovoljni rezultatima. Jedino ih je mučilo što tim sposobnima i poštenima nikakvim napitcima nisu mogli uliti hrabrost. Tješili su se, međutim, da hrabrost dolazi sama po sebi kad je netko sposoban i pošten. Dođu se, dakle, pohvaliti kralju da su obavili zadatak i povedu svoje najuspješnije kandidate.
Kralj se na svoje oči uvjerio da su kandidati neusporedivo sposobniji i pošteniji od njegovih ministara. I bio je beskrajno sretan. Brzo pozove svoje ministre da ih smijeni i da im ponosno predstavi ljude koji će postati ministri umjesto njih.
Stignu kraljevi ministri, bahati i nesposobni, i prasnu u smijeh gledajući onu hrpicu sposobnih i poštenih.
I onda se dogodi nešto strašno!
Sposobni i pošteni se uplašiše. Zaboraviše odjednom sve svoje genijalne projekte za poboljšanje stanja u kraljevstvu. Samo su stajali pred nesposobnim i nepoštenim ministrima, šutke gledali u pod i razmišljali kako da što prije odatle pobjegnu.
Čarobnjaci se se očajni baciše pred kralja i počeše preklinjati da im da još malo vremena kako bi usavršili kandidate i poradili na njihovoj hrabrosti.
Kralj zamišljeno odmahne rukom:
- Nema potrebe, odustajem od smjene ministara. Zašto da pomognem nekome tko je i sposoban i pošten, ali je prevelika kukavica da se suprotstavi nesposobnima i nepoštenima? Ako je sav narod u mome kraljevstvu takav, onda su zaslužili ministre kakve imaju.



Post je objavljen 18.01.2009. u 09:05 sati.