Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

MVPEI: hrvatski pregovarač s EU-om posjetio je Sloveniju 2008.

Vladimir DrobnjakGlavni pregovarač u procesu pristupa Hrvatske Europskoj uniji Vladimir Drobnjak bio je u radnom posjetu Sloveniji u ožujku 2008., a ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković višekratno je o procesu pristupa razgovarao sa slovenskim kolegama, priopćeno je u srijedu iz Ureda glasnogovornika MVPEI-a čime Ministarstvo pobija navode slovenskog ministra vanjskih poslova da Hrvatska već dugo u Sloveniju ne šalje pregovarače s EU-om.

Ministarstvo je tako reagiralo na jučerašnju izjavu slovenskog ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara kako "Hrvatska već godinama u Sloveniju nije poslala u posjet nijednog od svojih pregovarača s Europskom unijom".

Podsjetivši na Drobnjakov prošlogodišnji posjet Sloveniji, Ministarstvo je u priopćenju naglasilo kako je glavni hrvatski pregovarač na taj posjet čekao gotovo 11 mjeseci nakon upućena zahtjeva.

"Prvi zahtjev za radni posjet Sloveniji glavnog pregovarača Drobnjaka upućen je u svibnju 2007., no na njega nikad nije dobiven odgovor. Isti zahtjev ponovno je upućen u jesen 2007., a pozitivan odgovor došao je tek u ožujku 2008., kad je posjet i ostvaren. Dakle, nije točan podatak kako Hrvatska već godinama u Sloveniju nije poslala ni jednog od svojih pregovarača", stoji u priopćenju MVPEI-a.

Ministarstvo podsjeća da je o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji bilo riječi u više navrata u tijeku susreta ministra Jandrokovića s tadašnjim slovenskim ministrom vanjskih poslova Dimitrijem Rupelom. "Među njima su najvažniji susreti u tijeku njegova službenog posjeta Republici Sloveniji na Brdu kod Kranja 8. srpnja 2008., kao i susreti na marginama 44. muenchenske konferencije o sigurnosnoj politici 9. veljače 2008., te na 4. sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Republike Hrvatske 28. travnja 2008. u Luxembourgu", navodi se u priopćenju.

"Konačno, o hrvatskom pristupanju Europskoj uniji ministar Jandroković razgovarao je i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a 2. prosinca 2008. u Bruxellesu", kaže se na kraju priopćenja.

Post je objavljen 15.01.2009. u 20:17 sati.