Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Slovenija: Pučani protiv ulaska RH u NATO ako se ne odrekne "teritorijalnih aspiracija"

Slovenska pučka stranka SLS (Slovenska ljudska stranka) tražit će odgodu točke dnevnog reda po kojoj je slovenski parlament potkraj ovog mjeseca trebao odlučivati o ratificiranju hrvatskoga pristupnog protokola za članstvo u NATO-u, javili su jučer slovenski mediji, pozivajući se na priopćenje iz stranke koje je potpisao Jakob Presečnik, predsjednik pučanskog kluba zastupnika u parlamentu.
SLS
Hrvatska, navodi u njemu Presečnik, "nezakonito okupira" slovensko more i teritorij te pokazuje "teritorijalne aspiracije" prema susjednoj državi. Zato ne bi smjela doći u priliku da postane članicom "tako važne međunarodne vojne organizacije" kao što je NATO ako se ne odrekne tih težnja ili ne pristane o tome razgovarati, navodi Presečnik.

Slovenska pučka stranka ima ponešto oštrije, specifično stajalište prema Hrvatskoj, a njezini su članovi i čelnici populističke udruge "25. lipnja 1991" Marjan Podobnik i Joško Joras.

Slovenski premijer Borut Pahor u utorak je izjavio da će svi članovi parlamenta koji pripadaju strankama njegove koalicije glasovati za ratifikaciju protokola o pristupu Hrvatske NATO-savezu, ali da će za ratifikaciju biti potrebna dvotrećinska većina koju njegova koalicija nema ako ne pridobije Jelinčičeve nacionaliste, Presečnikove pučane ili Slovensku demokratsku stranku (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše.

Post je objavljen 15.01.2009. u 20:07 sati.