Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Rolice s kiselim zeljem

Image and video hosting by TinyPic


Recept se u originalu zove Allgäuer Krautkrapfen, u prijevodu bi to značilo Allgäuerske krafne sa zeljem. Krafne ne moraju biti samo one klasične «fašničke» krafne, nego i razna druga jela nose taj naziv, ali da ne bi bilo zabune, nazvala sam ovu varijantu «rolice». Allgäu je predio koji se proteže jugom Njemačke i graničnim dijelovima Austrije.


Nadjev
750 g kiselog zelja
1 crveni luk
30 g maslaca

Tijesto
300 g brašna
3 jaja
sol
1 čajna žlica ulja
malo vode ili mlijeka



Za nadjev, u loncu rastopite maslac i na njemu popržite sitno nasjeckani luk. Dodajte mu ocijeđeno, sitno naribano zelje. Pržite na laganoj vatri oko 20 min. da zelje omekša (ovisno o tome koliko sitno je naribano), po potrebi podlijte s malo vode.

Zelje ohladite, možete ga u tankom sloju raširiti na lim za pečenje, tako će se najbrže ohladiti (a po ovoj hladnoći, možete lim staviti van: ja sam ga stavila 10ak min. na prozor – ne da se zelje ohladilo, nego se skoro smrzlo).
Zelje posolite i popaprite.


Za tijesto, brašno prosijte i dodajte mu jaja, ulje, sol i i koju žlicu vode ili mlijeka. Zamijesite glatko tijesto, dobro ga ispremijesite rukama. Ostavite tijesto da stoji oko pola sata.

Tijesto podijelite na dva dijela.
Komad tijesta razvaljajte u pravokutnik (oko 50 cm x 40 cm). Naravno, to nije tijesto za savijaču, nego tijesto za domaću tjesteninu, pa ga nemojte mazati uljem i razvlačiti rukama, nego ga valjkom razvaljajte što tanje možete (kao tijesto za domaće rezance).
Image and video hosting by TinyPic

Na razvaljano tijesto ravnomjerno rasporedite polovicu zelja.
Image and video hosting by TinyPic

Čvrsto zarolajte i narežite na 5 cm duge rolice.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic


Isti postupak ponovite s ostatkom tijesta i zelja.


U dubokoj tavi rastopite oko žlicu maslaca pa složite sve rolice jedne do drugih, složite ih tako da prerezane strane budu okrenute prema gore, tj. dolje.
Image and video hosting by TinyPic

Popecite ih da se odozdo zapeku. A onda svaku rolicu okrenite - da se zapeku i s druge strane, možete ih okretati rukama, jer se gornja strana još ionako nije zagrijala. Po potrebi, možete dodati još maslaca.
Image and video hosting by TinyPic


Ja najčešće prepolovim količinu sastojaka kad radim ovo jelo (150 g brašna, 350 g zelja…), tako sam i ovaj put radila. Rolice bi trebalo složiti u duboku tavu tako da budu gusto posložene jedne do drugih - kad radim cijelu mjeru iz recepta, onda i jesu gusto posložene. A kad radim ovako, tj. pola mjere, onda mi je ova tava preširoka, a manju nemam.
U ovoj fazi dok se rolice prže s jedne i druge strane neće se razmatati, tijesto i nadjev su čvrsti. Ako se baš koja razmata, pritisnite taj kraj rolice o rub tave.
A možete i, kad rolate tijesto, jedan rub tijesta navlažiti vodom ili čak premazati bjelanjkom pa kad to zarolate pritisnite da se to slijepi – ali ja nisam to nikad probala.



Kad se rolice zapeku i s druge strane, zalijte ih blago posoljenom vodom i poklopite tavu poklopcem. Kuhajte ih poklopljene, 20-30 min. na srednjoj temperaturi. Pazite da nalijte dovoljno vode da ne zagore (najbolje da voda seže iznad polovice visine rolica).

U ovoj fazi kuhanja se ove moje rolice (koje nisu gusto složene jedne do drugih), u donjem dijelu rašire – da su gusto poredane, ne bi se imale kamo raširiti.
Ali ja sam već navikla na to, nemam užu duboku tavu, pa se ne zamaram time.



Kuhane rolice poslužite odmah, uz salatu.
Na tanjure ih prebacite pomoću lopatice za palačinke, da se ne raspadnu.


Image and video hosting by TinyPic


Moglo bi se reći da je ovo njemačko jelo slično hrvatskim Zimskim krpicama sa zeljem. Krpice sa zeljem se naravno rade od svježeg zelja, ali neki zimi rade tzv. zimsku varijantu s kiselim zeljem. Rolice su po okusu dosta slične tome jer ovo tijesto, u kojem je zelje, je zapravo «domaća tjestenina».

Ja radim vegetarijansku verziju, ali tko želi, može kod pripreme nadjeva najprije na ulju popržiti 150 g narezane slanine pa onda dodati luk, pa zelje.


*Recept je sa stranice:
http://www.allgaeuer-rezepte.de/krautkrapfen.htm




Post je objavljen 15.01.2009. u 12:09 sati.