Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Kolekcija jesen zima 2008/2009

Dolazak hladnijih dana ne mora značiti da je vrijeme da se odreknete aktivnosti na otvorenom, naravno uz uvjet da se prikladno obučete. Pošto rijetko kad propustim trening zbog vremenskih uvjeta, skupio sam dosta iskustva po pitanju oblačenja za treninge u hladnijim danima. Po meni postoji par osnovnih, univerzalnih savjeta koji su primjenjivi na sve, a ostatak ovisi o individualnoj toleranciji na hladnoću.

Osnove
Gomes dos SantosLjudsko tijelo najviše topline gubi preko glave i ruku. Ako ste imali priliku gledati neku atletsku utrku u hladnijim uvjetima mogli ste primjetiti da uz kratke hlače i atletski dres većina natjecatelja nosi kapu i rukavice. Ako mi ne vjerujete na riječ pogledajte sliku sa strane sretan. Kapa i rukavice bi vam trebali biti osnovni dio opreme čim temperatura sklizne ispod granice ugodnoga. Namjerno nisam stavio neku temperaturnu granicu jer različite osobe različito reagiraju na istu temperaturu. Ono što je meni hladno nekome iz Sibira može biti i više nego ugodno.
Prvi sloj odjeće je uz kapu i rukavice najvažniji dio zimske opreme. Birajte materijale koji su pripijeni uz tijelo i propuštaju znoj prema van, a izbjegavajte materijale koji upijaju tekućinu. Mokar sloj odjeće tik uz kožu i niska temperatura nisu dobra kombinacija. Ja za taj prvi, bazni sloj koristim Helly Hansen Lifa dry majicu. Postoji tanja i deblja verzija. Neka vas njihova mala debljina ne iznenadi. Njihova glavna funkcija je da odvedu znoj dalje od kože i to izvrsno rade, a time umanjuju osjećaj hladnoće puno bolje od neke debele pamučne majice koja kad se napuni vodom nije nimalo topla. Te majice sam platio dosta (kad sam ih kupovao nisam sam zarađivao džeparac, pa mi cijena nije bila ograničavajući faktor sretan), a čini mi se da su sad dodatno poskupile. Vjerojatno se može naći neka jeftinija varijanta, premda ako se uzme u obzir da mene moje dvije majice služe već 4-5 godina moglo bi se reći da mi se kupovina isplatila (ovo sad već zvuči kao reklama greedy).
Za donji dio tijela koristim obične, atletske tajice.

Dodaci
Dodatna odjeća ovisi individualnoj toleranciji hladnoće. Ne morate se oblačiti pretoplo. Ako vam je u početnih 5-10 minuta ugodno znači da ste se pretoplo obukli. Eksperimentirajte. U zimskim treninzima ja najčešće nosim kapu, rukavice, tajice, HH majicu i preko nje običnu majicu tankih rukava, a za temperature do -10 C to mi je sasvim dovoljno. (Uzmite u obzir da autor teksta "grije" stan na 18 C i tu temperaturu smatra ugodnom) Ako pada kiša obučem i šuškavac. Prvih 5-10 minuta mi je hladno, ali onda se ugrijem i do kraja treninga mi je ugodno. Oblačite se slojevito i birajte tanku odjeću.
Aklimatizacija je u cijeloj ovoj priči jako bitna. Ove godine mi je na treningu bilo hladno samo jednom i to na 0 C, premda sam poslije trenirao i na puno nižim temperaturama bez ikakvih problema. Stvar je u tome da je to bilo prvo hladnije jutro ove sezone, pa mi tijelo još nije bilo aklimatizirano. Vremenom se tijelo može naviknuti na sve, pa tako i na nisku temperaturu.
Treba obratiti pažnju i na činjenicu da se tetive teže zagrijavaju kad je hladnije vrijeme, pa postoji veća vjerojatnost da ćete zaraditi neki tendinitis u koljenu. Zbog toga krenite laganije i odradite malo duže zagrijavanje. Hladnoća je vjerojatno jedan od razloga zbog kojeg su mene u protekle tri zime mučila koljena, a ove godine iz preventivnih razloga ispod tajica navučem još i biciklističke grijače za koljena.
Vidim da neki nose i razne šalove preko usta i nosa, ali ja do sad nisam imao problema sa disanjem na hladnom vremenu pa samim time nisam imao potrebu za zaštitom usta ili nosa. Nastojim udisati na nos (osim ako je začepljen). Za razliku od disanja na usta zrak se prolaskom kroz nos ugrije.

Šta kaže znanost
Vjerojatno svi znaju da prehladu izazivaju virusi, a ne hladnoća, ali unatoč tome većina vas je na vlastitoj koži iskusila da izloženost hladnoći povećava rizik od prehlade. Istraživanje Japanskog nacionalnog medicinskog fakulteta je pokazalo da izloženost hladnoći pojačava aktivnost velikih bijelih krvnih zrnaca koja negativno utječu na rad imunološkog sustava. Istraživanje je također pokazalo da osobe koje češće treniraju u hladnim uvjetima vremenom ojačaju vlastiti imunološki sustav. Međutim, kad količina treninga pređe određenu granicu imunitet ponovno pada. Ako dužinu treninga i imunitet ubacimo u graf dobit ćemo krivulju u obliku slova U.
Znači, nemojte se obeshrabriti ako ste početnik i prehladite se na prvom treningu po hladnoći jer će vam vremenom imunitet ojačati.

I za kraj:
Ne postoji loše vrijeme, samo loša oprema.

Post je objavljen 14.01.2009. u 21:04 sati.