Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mindbuilding

Marketing

Kad je noć najcrnja, znači da je zora blizu

Vjerojatno niste znali (čuli, zapamtili...) da se prije otprilike godinu dana, australski premijer, Kevin Rudd, javno ispričao Aboridžinima za sva zla koja su im nanijeli bijeli doseljenici čime je napravio povijesni iskorak za iskupljenje velikih nepravdi iz prošlosti.
Svoje riječi ispirke osobito je uputio tzv. »ukradenoj generaciji«, odnosno naraštaju Aboridžina koji su bili žrtve sulude politike australske vlade u razdoblju između1910. i 1970. godine kada je, prema nekim procjenama, čak 100.000 aboridžinske djece na silu odvedeno od svojih roditelja.
Taj čin svetogrđa javno su opravdali i blagosiljali tadašnji zakoni prema kojima su Aboridžini bili primitivan narod i da je čin odvajanja djece od njihovih roditelja zapravo bio čin humanosti i milosrđa.
Ta okrutnua praksa "spašavanja" domorodačkog stanovništva, elegantno nazvana asimilacija, ukinuta je tek 1970. godine. Danas je u Australiji preostalo još samo oko 460.000 Aboridžina koji čine tek nešto oko dva posto stanovništva zemlje.
Međutim, i veliki dio povijesti u posljednjih 5-6 stoljeća obilježili su upravo otimački pohodi i prisilno civiliziranje naše "necivilizirane" braće koje je bijeli čovjek provodio zahvaljujući superiornosti svoje tehnologije i oružja. Pod krinkom humanosti i duhovnog prosvjetljenja, događale su se besramne pljačke, duhovna i materijalna silovanja, pustošenja i zatiranja svih "primitivnih" civilizacije od čijih bogatstava bi moćnicima potekla slina na usta. Danas su preživjeli samo oni najsiromašniji i najbezopasniji, raštrkani po plemenima amazonskih prašuma, Papue i Nove Gvineje, Polinezije, Indonezije, te dijelova Afrike.
Da, povijest su u posljednih nekoliko stoljeća obilježila nemilosrdna osvajanja, ubijanja, devastiranja, pljačkanja, ratovanja... Bilo je, dakako, i bljesaka svjetlosti u tim crnim mrljama povijesne kronologije! No, ti blejskovi su se uglavnom sveli na velika znanstvena i tehnološka (čitaj mentalna) dostignuća, a manje na duhovnu nadogradnju koja bi čovjeka, kao biološku vrstu, učinila boljim, odgovornijim, i etičnijim.
Na žalost, posljedice višestoljetnog bahatog i gramzivog čovjekovog ponašanja vidljive su danas na svakom koraku: istrijebljene biljne i životinjske vrste, poremećeni eko-sustavi, klimatske promjene, ozonske rupe, kisele kiše, milijarde tona otpada koje će još stoljećima ispuštati svoje otrove u okoliš, monstruozna oružja koja mogu dovesti do uništenja života na Zemlji, nedostatak voda, hrana zatrovana aditivima i kemikalijama, topljenje leda na polovima, itd, itd. Sve to je izravna posljedica patološke gramzivosti čovjeka i otimačkom sindromu koji se tijekom stoljeća gotovo uprogramirao u njegove gene.
I što sad? Kako prevladati taj pogubni genetski kod čovječanstva koji nas je dogurao do samog ruba ponora? Kako se ophrvati nasljednim civilizacijskim prioritetima i iskrivljenim socio-ekononomskim konceptima.
Odgovor je: znanjem! Znanjem, koje nam je danas postalo dostupno na svakom koraku. Naime, upravo je znanje jedini učinkoviti lijek protiv straha i jedini katalizator za duhovnu evoluciju. Ne Revoluciju, nego Evoluciju! Evolucija je, za razliku od revolucije, proces i to takav koji donosi trajne i kvalitativne promjene.
Dakle, naoružajmo se znanjem, a ne oružjem, i otvorimo napokon oči za činjencu da smo odgovorni dati svoj osobni doprinos toj evoluciji. Treba ostati budan i ne dopustiti masama da nas povuku na dno gluposti i predrasuda. Kamo su nas dovele greške iz prošlosti? Razmišljajmo pozitivno - možda do točke kad smo spremni prerasti ih i iskoristiti ih kao odskočnu dasku u neka nova, humanija vremena.
I mislim si kako i naši blogovi mogu biti rasadnik znanja i dobrih vibracija. Uostalom, nitko od nas nije ovdje slučajno! thumbup:


Post je objavljen 14.01.2009. u 18:14 sati.