Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Hillary Clinton najavila obnovu globalnog vodstva SAD kao "pametne sile"

Demokratkinja Hillary Clinton, kandidatkinja za novu američku državnu tajnicu, u utorak je na saslušanju pred Senatom koji treba potvrditi njezino imenovanje, najavila obnovu američkog vodstva u svijetu po konceptu "pametne sile", s odlučnom i pragmatičnom diplomacijom u prvom planu te vojnom moći u pozadini.
Hillary Clinton
Clinton je naglasila da je važno voditi vanjsku politiku tako da stvara "više partnera, a manje neprijatelja" u svijetu, te da angažira Ujedinjene narode i druga međunarodna tijela kad je god to moguće.

- Amerika ne može riješiti većinu hitnih problema sama, a svijet ih ne može riješiti bez Amerike. Najbolji način da promičemo američke interese, smanjujemo globalne prijetnje i iskoristimo globalne mogućnost jest da oblikujemo i primjenjujemo globalna rješenja... Vjerujem da je američko vodstvo još potrebno - rekla je Clinton na saslušanju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku.

Naglasila je kako novoizabrani predsjednik Barack Obama i ona vjeruju da se "vanjska politika mora temeljiti na braku načela i pragmatizma, a ne krute ideologije; na činjenicima i dokazima, a ne na osjećajima i predrasudama". SAD se u vanjskoj politici, po njezinim riječima, mora koristiti onim što se naziva "pametnom silom - cijelim rasponom sredstava koji su joj na raspolaganju - diplomatskim, gospodarskim, vojnim, političkim, pravnim i kulturnim, tako da primijeni pravo sredstvo ili kombinaciju sredstava za svaku situaciju".

S konceptom pametne sile "diplomacija će biti prethodnica naše vanjske politike", istaknula je Clinton i pozvala da se izdvaja više novca za State Department i američku agenciju za razvoj - USAID. Govoreći o brojnim izazovima s kojima je suočen SAD, Clinton je, među ostalim, naglasila da izabrani predsjednik Obama zagovara "sigurno i odgovorno" povlačenje američkih snaga iz Iraka, veće angažiranje u ratu u Afganistanu i u borbi protiv Al-Qaide. Također se zauzima za zaustavljanje sukoba u Gazi i postizanje trajna mirovnog rješenja na Bliskom istoku koje će jamčiti sigurnost Izraelu te sigurnost i gospodarski razvoj Palestincima u vlastitoj državi, dodala je.

Na pitanje o prijetnji Irana Clinton je kazala kako će "SAD učiniti sve da spriječi da Iran postane nuklearna sila".
Odbor za vanjsku politiku mogao bi o njezinu imenovanju glasovati već u četvrtak, a Senat do Obamine inauguracije idućeg utorka, 20. siječnja.

Post je objavljen 14.01.2009. u 08:20 sati.