Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stroke

Marketing

Ljubav možeš pronaći i u Berlinu

Barem jednom godišnje javim se na fiksni telefon, i obično tada, po zakonu velikih brojeva, bude neka tetkica anketarka koja me pita koje piće najčešće konzumiram, na što odgovorim mlijeko. Onda je zanima kakvo mlijeko, a ja kažem bijelo. Tada se ona uobičajeno kasno prisjeti da je sa mnom razgovarala prošlih nekoliko godina i da je sve to završavalo sa nekom vrstom kobnog ishoda po nju, pa sa laganim smiješkom kaže kako nije mislila na boju, već od koje životinje mlijeko volim, a kada joj kažem od brkate sjenice, ona vidno povisi ton glasa u isto vrijeme intenzivno razmišljajući da ne kaže ništa prosto vokabularno što bi, bože mi prosti, u izravnu vezu dovelo mene i vaginalni otvor žene kojoj sam kao dijete uvijek kući za osmi mart donosio ružama ukrašenu čestitku. Pokušam je smiriti sa pitanjem što ima na sebi, ali tu svaki oblik komunikacije prestaje.

U zadnje vrijeme sanjam da sam kokoš. Taj san se neprestano ponavlja. Kokodačem, serem, kvocam, kokodačem. U nekom selu kojeg okružuje prašuma Amazone živi primitivni narod koji štuje kokoši kao božanstvo. Trideset tamnoputih gorostasa probušenih noseva prati tužna sudbina, jer njihove su majke i sestre pripadnici drugog plemena ubili, a očeve samo silovali. Neki bogati gojazni britanski diplomat donio me tamo u zamjenu za svoju otetu kćer koja je ubijena prije same razmjene, a on je nakon neuspjele razmjene dugotrajno zadržan na plemenskom promatranju.
Živim lagodno. Uglavnom kokodačem, serem, kvocam, kokodačem. U području Amazone prava je idila. Džinovski kukci, anakonde…nema krokodila. Svuda oko mene prašuma i trideset napaljenih tamnoputih gorostasa probušenih noseva. Od samog trenutka pogubljenja njihovih majki i sestara bilo je kristalno jasno kako će prava muška ljubav ovladati tim krajem bez obzira na rupe u deblima koje su im iskopavali crveni mravi. Najgore od svega je što su vjerovali kako ih izmet svete kokoši može zaštititi od svakog oblika pederizma, ne uviđajući pritom da iz dana u dan sve više smrde, te da je smisao života njihove svete kokoši da kokodače, sere, kvoca, kokodače.
No, ne zaboravimo da su oni primitivni tamnoputi gorostasi probušenih noseva, a da je sve ovo oko njih okoš bokoš, prdne kokoš.

Marko zvani Maka kupuje balone u pekari i priča sa rasvjetnim stupovima. U ovo božićno vrijeme pustim ga svaki dan da sa mog balkona baca petarde, jer kod mene je bolja pozicija za takve nepodopštine.
Joško zvani Joca nosi kanistar pun benzina pred zgradu do reklamnog panoa na kojem se nalazi njegova bivša cura koja je na taj isti pano dospjela ljubujući sa jednim starijim gospodinom iz vladajuće gradske garniture. Joca zalijeva pano benzinom cereći se nesvjestan da će za desetak minuta Maka sa mog balkona uputiti petardu ravno pod njegove noge, a on će tada gasiti vatru na koljenima poput Đorđija Peruzovića dok je izvodio pjesmu Di si bija kad je grmilo sa splitskog festivala `72.

Dok je Joca u kolima hitne pomoći putovao prema Dubrovniku, netko je prilijepio prst na zvonce pred mojim vratima i ne pušta.

- Đrk, otkud ti u ova doba i zašto raznosiš moju poštu? – upitao sam
- Relja nije više u formi od kada lift ne radi, pa samo čeka da netko naiđe.
- Opametio se u zadnje vrijeme. Daj da vidim šta šalju. – rekoh
- Računi sto posto. Oni uvijek prvi dođu. – dobacio je
- Tu si u pravu. Šta je ovo? Uvalili mi i neko reklamno smeće. Skuži ovu glupost; neka turistička agencija sa sloganom : Ljubav možeš pronaći i u Berlinu.
- Nemoj ići u Berlin Strokewski! Ni za živu glavu.
- Zašto?
- Čitao sam negdje da tamo ima swingera. – rekao je
- Nemoj me jebat!
- Jes majkemi!
- Bome onda i neću! – rekoh čvrsto odlučivački

A onda je Đrk uzeo dnevnu tiskovinu u ruke, okrenuo na zadnju stranicu i nastavio sa komentarima…

- A vidi ove bisere u Amazoni.
- O čemu se radi? – upitah
- Neko pleme snimljeno iz zraka. Jebu kokoši.
- Jedu šta?
- Ne jedu. Jebu! Kokoši!
- Daj da vidim! – rekoh uzrujan

Idućih pola sata sjedili smo u tišini dok su na Cnn-u beskrajno vrtili snimke izraelskih zrakoplova iznad pojasa Gaze kako tvore formacije kukastih križeva.





Post je objavljen 13.01.2009. u 00:29 sati.