Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ivodalmatin

Marketing

Cerebrum, Cerebellum i Živci - igrokaz


Filipu za zidne novine, IV. razred - na temu živčanog sustava



Veliki Mozak: Dobar dan djeco, sigurno ste nešto priredili za plakat na temu Živčani sustav? Niste? Nema problema! Moj mlađi brat, Mali Mozak i ja, ukratko ćemo vam pojasniti taj samo naoko zapetljan i kompliciran sustav.

Mali Mozak: Tako je brate! To uopće nije teško. Hoćemo krenuti?

Veliki Mozak: Može, „malac“. Evo, najprije, da se predstavim, moje pravo ime je Cerebrum..

Mali Mozak: …a ja sam Cerebellum!

Veliki Mozak: Možda ste o nama čitali u knjigama ili na internetu, ali da se ne hvalim, mi vam u sebi imamo toliko raznih podataka koliko ne stane u pet gradskih biblioteka, a uskoro otvaramo i „šestu“! Pametniji smo od svih vaših računala zajedno, jer za razliku od njih mi možemo stalno učiti, učiti i učiti…

Mali Mozak: Koristite naše usluge! Bit ćete nagrađeni mnogim peticama, a mi, vaši mozgovi, ćemo se još osnažiti i biti još pametniji…

Veliki Mozak: Čekaj, samo malo, pitali ste me nešto o živčanom sustavu? Naišli ste na pravog, jer ja sam Big Boss i zapovijedam cijelim vašim tijelom! Ujedno smo mi, nas dva mozga i živčana centrala vašeg tijela. Skoro kao telefonska centrala. Živci koji su na krajevima raznih žica raspoređeni uzduž vašeg tijela su kao mali mobiteli s kamerama koji sve snimaju i šalju poruke o tome da vas naprimjer, boli zub, stopalo, da vam je hladno, da vam se ne da učiti…..

Mali Mozak: Moj brat odmah reagira na to i zapovjeda vašoj volji da biste trebali otići zubaru, vašim mišićima i kičmi da se sagnete i izvadite trn iz stopala, da pružite ruke prema vješalici i navučete jaknu…da se konačno primite knjige i još koješta.

Veliki Mozak: Osim toga, moj manji brat zapovjeda vašim mišićima kako da se rasporede da bi vi mogli lijepo i sigurno voziti bicikl. Ako je njegova naredba slabo primljena, lako se možete srušiti na cestu i onda „jao“…

Mali Mozak:Zato, slušajte naše naredbe i vjerujte nam…

Veliki Mozak:Hej, vidi tko nam je došao! Živko Živac sa suprugom! Baš tebe trebamo. Hajde, molim te, predstavi se djeci!

Živko Živac: Dobar dan djeco, moj šef, Veliki Cerebrum me već predstavio, a evo, sa mnom je moja prijateljica Živka…

Živka Živac: Bog, djeco! Upravo smo stigli iz Lista noge, brzo smo se vozili Leđnom moždinom i evo, sretno stigli kod naših šefova u centralu, da im javimo o laganom udarcu vrhom kopačke u list noge.

Živko Živac: Inače, nas živaca je tridest i jedan par i neprestano smo u pokretu. Držimo se, svaki uz jedan kralješak. Nedaleko od nas nalazi se i Centar za reflekse.

Živka Živac:Uh, malo prije je jedna curica prstom dotaknula vruću peglu i jedan par naših kolega živaca je u samo dijeliću sekunde dojavio

Cerebrumu, a on još brže odaslao pravi savjet Centru za reflekse i curica je hitro odmaknula prste…

Živko Živac: Toliko od nas, hitamo natrag na svoje mjesto, nešto se događa u listu noge…

Veliki Mozak: O.K., vidimo se!

Mali Mozak: Sretnoooo…dođite nam opet u Središnji živčani sustav!

Veliki Mozak: Odoše…tko zna što će nam opet dojaviti ovi iz Perifernog živčanog sustava. Nadam se dobre vijesti.

Mali Mozak:Već dugo nema nikakvih novosti iz Autonomnog živčanog sustava. Izgleda da je sve po starom.

Veliki Mozak:Da, automatski procesi poput disanja teku neometano…No, zato svake sekunde milijuni drugih živčanih signala nam dolazi na obradu….

Mali Mozak: Neki od njih su debelo prekršili prometne propise, jer su se vozili k nama i do 300 km na sat!

Veliki Mozak: Braco, reci djeci da se šališ, jer kod nas u tijelu ne vrijede ograničenja brzine kao napolju. Dakle, živčani signali zaista smiju i trebaju putovati tako velikom brzinom.

Mali Mozak: Naravno da se šalim. Svaka brza informacija je dobrodošla. Tada imamo vremena razmisliti. Nekad je dobro dugo razmišljati da bi se donijela ispravna odluka. Eto, ja sam maloprije razmišljao punu tisućinku stotinke sekunde! Ali, što ćeš…

Veliki Mozak: Niš`, evo, upravo nam stižu vijesti od osjetilnih živaca, Njuško Čulovidac sa suprugom Dodirkom . Kažu nam da su upravo čuli zvono za završetak školskog sata!


Mali Mozak: Zar već? Nadam se da smo uspjeli djeci bar malo pojasniti taj Živčani sustav…

Veliki Mozak:Da, malo! Ovi iz četvrtog D su već sve skužili, siguran sam…
Mali Mozak: Jesi siguran da im nismo išli „na živce“?

Veliki Mozak: Siguran sam, jer još nemamo takvih dojava…

Mali Mozak: Znači, shvatili su baš sve?

Veliki Mozak: Možda ne baš sve, ali…evo, javljaju mi osjetilna gospoda da upravo sada zvoni kraj sata! Naredi mišićima da ustanu, to je tvoje područje..

Mali Mozak: Hajde, djeco, ustanite, prošećite malo po holu, ali se nemojte igrati „lovice“ ni gađati papučama!

Veliki Mozak:Heeeej, Cerebrellume, mali brate, kako su samo brzo ustali! Uvijek sam ti zavidio kako tebe brzo poslušaju…

Mali Mozak: Nema na čemu, jer eno ih, već se love po holu….Ništa im ne mogu! I papučama se gađaju…

Veliki Mozak: Bjež´mo!


KRAJ




Post je objavljen 11.01.2009. u 21:16 sati.