Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zelengrad

Marketing

VOZILA ZELENGRADSKIH ŽELJEZNICA (1):

New Orleans


Perley Thomas New Orleans Streetcar No 952
("Tramvaj zvan čežnja")



Photobucket
Tramvaj zvan čežnja na zaborskom zavoju

Godine 1923. tramvaj je proizvela tvornica Perley Thomas za naručitelja javno prijevozno poduzeće New Orleansa ("NOPSI"). Mnogi od 73 iz iste serije i danas prometuju New Orleansom.

Nakon punih četrdeset godina službe na njuorleanskim linijama, uključujući linije Desire, Canal i St. Charles, i ova su kola, zajedno s desecima drugih, proglašena viškom, zbog zatvaranja linije Canal Street. Tramvaji su završili kojekako, mnogi u muzejima, a kola 952 našla su se u hotelskom kompleksu u Chattanoogi, u Tennesseeju.

Shvativši da je tramvajski prijevoz najbolja vrsta gradskog prijevoza, grad New Orleans vraća neke stare linije, a i stare tramvaje, pa se tako 952-ka vraća 1984. na njuorleanske tračnice i to na liniju Riverfront, te biva obojen u boju te linije, crvenu. Godine 1998., ponovo obojenog u tradicionalnu zelenu boju, na leasing ga uzima "Muni", gradsko prijevozno poduzeće San Francisca, gdje - na liniji F - Market & Wharves (zasad jedinoj obnovljenoj tramvajskoj liniji u tom gradu) postiže velik uspjeh, zajedno sa svojim bratom blizancem, kolima 913.

Dolazak 952 iz New Orleansa u San Francisco rezultat je dogovora gradonačelnika Willija Browna i Marca Moriala, povodom svjetske premijere opere Andrea Previna temeljene na romanu Tenesseeja Williamsa Tramvaj zvan čežnja. Budući da su sanfranciščani oduševljeno prihvatili tramvaj zvan čežnja, ostao je do danas na ulicama San Francisca, kojima inače krstare tramvaji iz čitavog svijeta, čak i iz Milana!

LGB-ov model (LGB 20380) opremljen je dvama jakim Bühlerovim motorima, dvanaest oduzimača struje, unutrašnjim uređenjem, rasvjetom, putnicima, vozačem i prednjim svjetlom koje svijetli u smjeru kretanja tramvaja, a u Zelengrad je stigao prošle zime. Ako bolje oslušnete, dok 952 prolazi zelengradskim ulicama, možda ćete uspjeti čuti Marlona Branda kako viče: "Stellaaaaaaa!"


Photobucket




Post je objavljen 11.01.2009. u 16:45 sati.