Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nacugivara

Marketing

12 koraka prema komunizmu

Image Hosted by ImageShack.us


1. Kult ličnosti

Ivo Sanader neprikosnoveni je vladar Hrvatske. Gospodar svoje stranke. On je Kralj Sunce oko kojeg se sve okreće. Poželjno je, ponekad čak i obavezno, biti njegovim prijateljem.
2. Partijska podobnost
Prije su se svi karijeristi gurali u Partiju, sada se guraju u HDZ. Prije je partijska knjižica otvarala sva vrata, danas to čini iskaznica HDZ-a.
3. Dogovorna ekonomija
Uoči izbora Ivo Sanader odgovarao je Inu od podizanja cijena nafte. Nakon izbora nagovarao je trgovce da ne podižu maloprodajne cijene. Nedavno je odvratio Zagrebačku banku od namjere da podigne kamate na kredite.
4. Mediji u službi vlasti
U komunizmu glavni urednici i novinari znali su koga se ne dira: Tita, Partiju i Revoluciju. Danas svi oni znaju u koga se ne smije dirati: u premijera Ivu Sanadera. I grupu njegovih bliskih prijatelja. Tek povremeno, i to po nalogu s vrha, smije se po prstima pecnuti neposlušne ministre (i ponekog ličkog šamana).
5. Policija kao čuvar režima
Kad je mafija udarila na Ivanu Hodak i Ivu Pukanića vlast je odmah poručila da "neće više tolerirati organizirani kriminal". I doista, kad je bomba udarila preblizu Banskih dvora i Pantovčaka, odmah je došlo do smjena u policiji, preko noći na čelo ministarstva i ravnateljstva postavljeni su "sposobni i nestranački ljudi".
6. Nema opozicije
Dobro, formalno je ima. Baš kao što je opozicije bilo i u komunizmu. Međutim, tadašnji fiktivni izbor između Saveza komunista i Socijalističkog saveza oni ciničniji među nama mogli bi usporediti s fiktivnim izborom između HDZ-a, HSS-a, HSLS-a, pa čak i SDP-a
7. Nema šopinga nedjeljom
U komunizmu nije bilo ni službenog Boga ni kapitalizma, pa ni nedjeljnog šopinga. Onda su se pojavili službeni Bog i kapitalizam, pa opet nema nedjeljnog šopinga. Ni tada nismo imali izbora, baš kao što ga nemamo ni danas.
8. Pravosuđe i sudstvo pod kontrolom politike
U komunizmu sudovi su samo potvrđivali optužnice koje je napisala vlast. Danas, u trodiobi vlasti, sudovi i pravosuđe rade ono što odgovara aktualnoj vlasti
9. Odluke se donose u vrhu Partije
Ranije je postojao Centralni komitet, danas imamo uži kabinet predsjednika Vlade. Ranije je Sabor samo potvrđivao odluke donesene u vrhu Partije, danas se ruke dižu za odluke donesene u Sanaderovu društvu.
10. Podobnost, a ne sposobnost
I danas, baš kao i prije dvadeset godina, pojam sposobnosti ima izopačeno značenje: sposoban je onaj tko je podoban, nemoralan, ambiciozan koliko i nekompetentan, kompromitiran, cijepljen od bilo kakvog stava i mišljenja.
11. Preživljavanje na inozemnim kreditima
To je bio recept opstanka jugoslavenskog socijalizma. Do ove godine to je bio recept opstanka Sanaderova režima. Na zaduživanju u inozemstvu temeljilo se kupovanje socijalnog mira, hranjenje golemog državnog aparata i braniteljskih udruga, o njemu je ovisilo zadovoljavanje apetita nezajažljivih koalicijskih partnera,i megalomanski građevinski projekti.
12. Braniteljske udruge kao SUBNOR
Članovi SUBNOR-a bili su povlaštena kasta u Jugoslaviji. Ratni staž i privilegije kupovali su se na sve moguće načine, baš kao što nekontrolirano buja i registar hrvatskih branitelja. I branitelji se, baš poput bivših subnorovaca, poput ideološke komisije miješaju u sve: u ideologiju i politiku, u komunističke zločine iz 1945., u rasprave o homoseksualizmu, u prepirke političara, u nogometni huliganizam...

Izvor: politika.com

Post je objavljen 11.01.2009. u 13:03 sati.