Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Slani drveni kolač od krumpira

Image and video hosting by TinyPic


Neki su sigurno čuli za tzv. Drvenu tortu. Karakteristično za tu tortu je da se napravi svojevrsna biskvitna smjesa, onda se na dno lima razmaže par žlica smjese, onda se taj sloj zapeče u pećnici, i onda se na njega opet razmaže par žlica smjese i tako se to reda i peče dok se ne potroši smjesa.
Drveni kolač od krumpira je zapravo ista stvar, samo je slan i radi se s krumpirom. Iako, to zapravo i nije kolač, poslužuje se kao prilog glavnom jelu, može i kao predjelo ili kao dodatak predjelu. Konzistencija ovog "kolača" nije kruhasta ni biskvitna. To je zapravo svojevrsna varijanta tzv. krumpirovog tijesta (npr. za knedle), i okus mu je sličan okusu klasičnog krumpirovog tijesta, iako je malo drugačiji jer se ovdje tijesto peče. Moglo bi se reći da tijesto sadržava tu «aromu od pečenja u pećnici».

I slatka i slana varijanta nose naziv «drveni». I to zato, što se na narezanom «kolaču» vide linije zapečenih slojeva smjese. A te linije podsjećaju na godove drveta. Čuli ste da kad se trupac stabla odsječe/ispili, na presjeku vide «crte», tzv. godovi koje označavaju koliko je drvo staro. Tako je ovaj «kolač» zbog tih crta dobio ime. Iako, da ne znam ovu priču, meni nikad ne bi palo na pamet da te crte sliče godovima na stablu – fali mi mašte da bih si to vizualizirala.

Image and video hosting by TinyPic


Sastojci
350 g krumpira
120 g maslaca
8 jaja
150 g pšeničnog ili kukuruznog škroba (Gustin, Gussnel...)
80 g brašna
sol, papar
muškatni oraščić


Krumpir skuhajte i zdrobite ga u pire. Dodajte mu narezani maslac i miješajte da se rastopi.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka.

Žumanjke dodajte krumpiru i dobro promiješajte.
Image and video hosting by TinyPic

Dodajte i škrob, brašno te začine i dobro promiješajte.
Image and video hosting by TinyPic

Image and video hosting by TinyPic

U originalnom receptu upotrebljava se pšenični škrob. Ja za sve uvijek koristim ili Podravkin ili Dr Oetkerov kukuruzni škrob, pa nisam nikad ni gledala po trgovinama ima li pšeničnog škroba.

Smjesu ostavite da se ohladi.

Od malo posoljenih bjelanjaka izmiksajte snijeg. Lagano ga umiješajte u ohlađenu smjesu od krumpira.
Image and video hosting by TinyPic


Namastite uski kalup dužine 25 cm. Na dno razmažite 2-3 žlice smjese i stavite peći u zagrijanu pećnicu.
Image and video hosting by TinyPic

Kad taj sloj odozgo posmeđi, izvadite ga iz pećnice i na njega odmah razmažite 2-3 žlice smjese i vratite u pećnicu.
Image and video hosting by TinyPic

Tako pecite sloj za slojem dok ne potrošite smjesu.

U originalnom receptu ovaj «kolač» peče se na 250 stupnjeva, i svaki sloj peče se oko 5 min. Svaki sloj treba odozgo dobiti smeđu koricu. Ako svaki sloj odozgo ne posmeđi, na narezanim šnitama neće biti crta, tj. neće biti «godova». Ali vrijeme pečenja ovisi i o vrsti pećnice.

Ja sam ovaj kolač već pekla i na nižoj temperaturi. U električnoj pećnici za pečenje sam odabrala funkciju «infra grijač» (tj. žar), i pekla sam svaki sloj oko 10 min. na 220 stupnjeva.


Kad je posljednji sloj pečen izvadite «kolač» iz pećnice i ostavite ga da se hladi. Kad se malo ohladio istresite ga na pladanj i ostavite da se potpuno ohladi.

Sama priprema nije komplicirana, ali je dugotrajna. Ovisno o broju slojeva smjese (10-15) i vrsti pećnice (tj. vremenu pečenja svakog sloja) - pečenje «kolača» može trajati i po 2 i pol sata.


Možete koristiti metalnu posudu ili staklenu ili keramičku vatrostalnu posudu za pečenje. U posudu nemojte stavljati papir za pečenje. Taj papir podnosi temperaturu do 220 stupnjeva. Ali ako ga duže vrijeme pečete na toj temperaturi on će pocrniti, tj. pougljenit će i mrvit će se na dodir. A zadnje što vam u smjesi treba je pougljeni razmrvljeni papir.


Ohlađeni «kolač» možete rezati kako god hoćete, na ploške, kocke, trokutaste šnite… I možete ga poslužiti umjesto tjestenine ili krumpira.


Prijedlog za serviranje


Image and video hosting by TinyPic


Ohlađeni «kolač» narežite po dužini na sasvim tanke ploške (nikako deblje od 5 mm). Pažljivo savijte ploške (pazite da ne puknu na sredini), a krajeve probodite čačkalicom.
Image and video hosting by TinyPic

Tako složene ploške složite na papir za pečenje (ili namaštenu foliju) i napunite ih pripremljenim pire krumpirom. Pire krumpir napravite kako ga i inače radite. Odozgo posipajte parmezanom ili nekim drugim tvrdim sirom i zapecite u pećnici.
Image and video hosting by TinyPic


Pomoću lopatice za palačinke složite te zapečene «paketiće» na tanjure. Pire nije tekuć pa neće odozdo curiti van, ali svejedno pazite da ne ispadne; tj. iz lima u kojem ste ih zapekli brzo ih stavljajte direktno na tanjure, bez nosanja po kuhinji. Poslužite odmah da se krumpir ne ohladi i odrveni. Tanjure možete i zagrijati u pećnici.


Image and video hosting by TinyPic


*Recept se temelji na receptu sa stranice:
http://www.vox.de/perfekte_dinner_352.php?rez_id=1958




Post je objavljen 10.01.2009. u 16:48 sati.