Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tehno-samstonije

Marketing

Olympus SP-590UZ: Šampion ultrazoom klase

Olympus SP-590UZOlympus je predstavio najnoviji model u ultrazoom klasi fotoaparata opremljenog objektivom koji pokriva raspon od širokih 26mm sve do brutalnog telefota od 676mm, što je optički zoom od čak 26X. Najnoviji model imena SP-590UZ u trgovinama će se naći za nekoliko mjeseci, a sa senzorom od 12 MP, stabilizacijom slike, primanjem dvije vrste memorijskih kartica, brzinom okidanja od 10 snimki u sekundi i čitavim nizom automatskih i potpuno ručnih načina rada mogao bi privući totalne početnike, kao i napredne amatere.

Olympus SP-590UZKrenimo od najimpresivnijeg dijela novog Olympusa, objektiva. Ekstreman raspon daje veliku fleksibilnost, od snimanja širokih kadrova na rođendanskim zabavama u skučenim prostorima do "lova" na ptice ili divljač iz skrovitosti nekog grma. Za korištenje tele kraja objektiva trebat će vam dosta svjetla jer, usprkos ugrađenoj stabilizaciji slike, održavati mirnu ruku bez stativa na 676mm gotovo je nemoguće. Dok je blenda od 2.8 na širokom kutu zadovoljavajuća, skromnih F5.0 na tele kraju zadovoljit će samo za sunčanih dana. Da bi što bolje percipirali brutalan raspon objektiva ovog aprata, preporučujemo pogled na fotografiju ispod. Cijeli teren fotografiran je na širokom kutu (26mm) dok je u okviru prikaz povećanja koje se dobije na tele kraju objektiva (676mm).

Olympus SP-590UZ

Izuzmemo li optiku, ostale karakteristike Olympusa SP-590UZ standardne su za klasu kojoj pripada i ne predstavljaju posebnu revoluciju. Kao zanimljiv detalj treba izdvojiti mogućnost primanja dvije vrste memorijskih kartica (XD i SD), prepoznavanje lica kod snimanja portreta, mogućnost snimanja u RAW formatu te HDMI izlaz za direktno spajanje aprata na kompatibilni televizor. Što se tiče brzine od 10 snimaka u sekundi, taj podatak valja uzeti s rezervom jer za ostvarivanje te brzine rezoluciju fotografiranja morat ćete smanjiti na skromnih 3 MP. Za konkretno kritiziranje nedostataka valja sačekati prve prave "sample" fotke, a u ovom trenutku kao nedostatak možemo istaknuti nedostatak "hot shoe" priključka za eksternu bljeskalicu za kojom bi mnogi rado posegnuli jer ugrađene bljeskalice nikada nisu dovoljno jake.


Janko

Post je objavljen 08.01.2009. u 22:20 sati.