Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Power lunch u Bijeloj kući

Sučeljen s ekonomskom krizom, dva rata i ponovno zapaljenim Srednjim istokom, Barack Obama se jučer sastao s ljudima koji jedini - iz prve ruke – znaju što ga u Bijeloj kući čeka. Susreo se i ručao sa svojim prethodnicima – aktualnim predsjednikom države te tri bivša predsjednika.

'Svi mi, kao i cijela naša zemlja, želimo da budete uspješni' – poručio je pred kamerama Baracku Obami predsjednik George Bush, okružen svojim ocem Georgeom W.H. Bushom, Billom Clintonom i Jimmyjem Carterom.

Susret četvorice državnika s ukupno 24 godine predsjedničkog iskustva i novog stanara Bijele kuće ukazuje i na ozbiljnost sadašnjeg trenutka i predsjedničkih odgovornosti koje očekuju Baracka Obamu.

Svaki od Obaminih prethodnika koji su se jučer sastali u Ovalnom uredu hvatao se u koštac s krizama raznih vrsta: Bush senior je imao Zaljevski rat, Carter krizu s taocima u Iranu, Clinton Bosnu i Hercegovinu a sadašnji predsjednik terorističke napade od 11. rujna i Irak.

Amerikanci od novog predsjednika očekuju da pokrene posustalu ekonomiju te uspješno privede kraju dva ratna sukoba, u Iraku i Afganistanu. Upitan što su mu savjetovali prethodnici, Barack Obama je ostao razmjerno tajanstven – izjavio je da su savjeti bili 'konstruktivni' a odnosili su se najviše na unutrašnju organizaciju Bijele kući te učinkovitost procesa donošenja izvršnih odluka.


Post je objavljen 08.01.2009. u 18:28 sati.