Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

HRISTOS SE RODI!

Božić po julijanskom kalendaru: Mir Božji - Hristos se rodi!

Braći i sestrama kršćanima koji danas 06.01. slave Božić, kao kršćanima jeruzalemske patrijaršije, te braći i sestrama kršćanima koji sutra slave Božić (pravoslavnima i katolicima-melkitima) blagoslovljen Božić - sveto i slavno porođenje Isusovo s riječima divnih božićnih tropara i kondaka:

Rođenje Tvoje, Kriste Bože naš, darova svijetu svjetlost razuma:
jer u njemu oni, koji zvijezdama služahu, od iste zvijezde se naučiše da se klanjaju Tebi, Suncu pravde
i da upoznaju Tebe, s visine istoka, zato o Gospode slava Tebi.

Djeva danas Nadsuštastvenog rađa, i zemlja pećinu Nepristupnome prinosi.
Anđeli sa pastirima slavoslove, a mudraci sa zvijezdom putuju;
jer se, poradi nas rodi djetešce mlado, prevječni Bog.
(skinuto s portala)


Kršćani istočnog obreda prema julijanskom kalendaru 7. siječnja proslavljaju Božić, blagdan Kristova rođenja, a svečanu arhijerejsku liturgiju u hramu Preobraženja Gospodnjega u Zagrebu predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cijele Italije Jovan Pavlović.

Srpski patrijarh Pavle pozvao je na prestanak bezakonja te se posebno osvrnuo na problem čedomorstva. "To je najgnusnije ubojstvo, odbijanje blagoslova Božjeg i uskraćivanje prava na život novoj osobi. Još nerođeno dijete nije bezimeni zametak, fetus; to je čovjek - živa duša", poručuje patrijarh Pavle.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić uputio je patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Pavlu te srpskopravoslavnom metropolitu zagrebačko-ljubljanskome i cijele Italije Jovanu Pavloviću božićnu čestitku preko koje je čestitao Božić svim episkopima, svećenicima, monasima i pravoslavnim vjernicima.

Moskovski pravoslavni patrijarh i cijele Rusije Aleksej II. u božićnom je nagovoru potaknuo Ruse da se kao svjedoci Kristove riječi aktivno zauzimaju u društvenome životu. Sve su brojniji Rusi koji se vraćaju vjeri svojih otaca, crkve su pune vjernika svih uzrasta, primijetio je patrijarh. Potom je istaknuo učinjeni napredak u korist jedinstva između lokalne Crkve i Pravoslavne crkve u inozemstvu, te je izrazio zabrinutost za događaje u Svetoj zemlji, gdje se rodio Spasitelj. U tom je smislu podsjetio na poziv svjetskih vjerskih vođa, upućen svim vjernicima kako bi se uzajamno poštivali, unatoč vjerskim i nacionalnim razlikama.
(Križ života)


Badnji dan i Badnje veče koji najavljuju Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar, obeležiće prazničnim bdenijima i paljenjem badnjaka.

Na Badnji dan domaćin u seoskim pravoslavnim sredinama odlazi u šumu po hrastovo drvo - badnjak. Uveče se badnjak stavlja na ognjište, jer hrastovo granje na vatri simbolizuje svetlost i toplotu, koja greje i zbližava ukućane. U gradovima se na Badnje veče, takođe, poštuje običaj unošenja badnjaka u kuću. Uoči praznika slamom se posipa pod kuće, čime se dočarava pećina u Vitlejemu u kojoj je Hristos rođen.

Božiću prethodi 40-dnevni post, a na sam dan praznika trpeza je bogata i mrsna. U domovima pravoslavnih vernika za Božić se mesi česnica i ona se lomi na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja i novčić od srebra ili zlata, koji simbolizuje dar novorođenome Hristu.

Iako mesec i dan rođenja Isusa Hrista nisu tačno utvrđeni, taj praznik se uvek slavi 7. januara (hrišćani koji se pridržavaju Gregorijanskog kalendara to čine 25. decembra) još od 380. godine nove ere.

Prema drevnom verovanju i običaju, Božić se smatra veselim porodičnim praznikom. Na taj dan se ne ide u goste, već se Hristovo rođenje proslavlja u sopstvenoj kući. Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i eventualno oproste jedni drugima nanete uvrede.

Prema običaju, kod pravoslavaca na Božić u kuću rano ujutro dolazi položajnik, po pravilu muškarac, koji čestita praznik i poželi sreću, napredak i zdravlje domaćinovom domu. Na ovaj praznik pravoslavni vernici pozdravljaju se sa 'Hristos se rodi', a odgovara se sa 'Vaistinu se rodi'. Božić se slavi tri dana.

(Ovdje sam čestitku koja slijedi bio upisao na ćirilici, ali to program ne podržava!)

Želim svima koji slave danas Badnji dan, svim vernicima koji slave pravoslavni Božić, da praznik provedu u radosti, miru i blagostanju.
Hristos se rodi!
(skinuto s portala)



Post je objavljen 06.01.2009. u 22:40 sati.