Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Web-roman kao književna alternativa blogovima

wovel Izdavaštvo je rođeno u 15. stoljeću, međutim, način na koji čitamo iz temelje je izmijenjen mnogo puta do 21. stoljeća. Vrijeme koje smo nekoć provodili s knjigom u ruci, danas često provodimo čitajući i komentirajući blogove i "surfajući" Internetom. I kako se mijenjaju čitalačke navike, izdavačka industrija mora konstantno smišljati nove načina da bi se održala na životu.

Najnovija književna alternativa blogovima je "wovel", odnosno, web-roman, riječ koja je nastala od riječi web i roman na engleskom (novel). Za razliku od druge proze koja se piše i objavljuje u nastavcima, wovelov zaplet kontroliraju čitatelj. Nakon svakog novog nastavka oni glasuju o daljnjem tijeku radnje, a romanopisac wovela postavlja novo poglavlje na web svaki tjedan. Tijekom protekle godine pojavila se i prva izdavačka kuća koja objavljuje wovele – Underland Press. Glavna urednica Victoria Blake kaže da je za autore web-romana najveći izazov kako održati brzi tempo i pažnju čitatelja.

Evo kako to funkcionira u Underland Pressu : autor vowela na kraju poglavlja napiše nekoliko mogućih pravaca radnje. Čitatelji potom glasuju za onaj koji bi željeli pročitati u sljedećem poglavlju. Posebna se pažnja obraća na duljinu poglavlja-nastavaka - ona moraju biti dovoljnu dugačka da privuku čitatelja, ali i dovoljno kratka da ih se može pročitati na radnom mjestu. Glasuje se od ponedjeljka do četvrtka. Autor piše novo poglavlje u četvrtak i petak, a urednici ga editiraju u petak i subotu da bi se do početka novog tjedna moglo pojaviti na webu. Trenutno "roman u nastajanju" na web stranicama ove izdavačke kuće jest djelo znanstvene fantastike Firstworld autorice Jemiah Jefferson. Sva tako objavljena djela ova izdavačka kuća na kraju tiska i u klasičnom obliku.


Post je objavljen 05.01.2009. u 17:11 sati.