Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/markoskegro

Marketing

Marko Škegro (1743-1775)

Okolica Širokog Brijega puna je zanimljivih, znakovitih i dirljivih franjevačkih tragova iz starije prošlosti. U to će se uvjeriti svatko tko prošeta širokobriješkom okolicom. Evo jedne takva bilješke:

Fra Marko Škegro rodio se u Buhovu 1743. U Italiji gdje se, kao mladi fratar, školovao. Tijekom školovanja oboli na plućima u Italiji, pa ga pošalju u rodni kraj na oporavak. Kuća njegovog oca bila je pod brdom iznad puta u Buhovu. Ispod puta nalazio se šumarak od gustog šipražja, trnja i kupine te drugog sitnog grmlja. Turci su doznali za fra Markov povratak iz inozemstva, pa su se propitivali za njega. To je doznao i fra Marko te više nije smio prenoćiti u očevoj kući, već bi uzeo nešto prostirača i pokrivača i noćivao u spomenutom šumarku ispod puta. Kad su počele jesenje kiše, fra Markov je pokrivač stao prokišnjavati te se njegovo stanje mjesto oporavka počelo sve više pogoršavati. Od toga je i umro. Našli su ga mrtva 16. studenog 1775. Imao je 32 godine života i 11 godina redovništva.

Ukopan je u Škegrinom groblju u Buhovu. Njegova rodbina i prijatelji podigoše mu lijep spomenik koji i danas postoji.


(Naša Ognjišta, «Tragovi franjevaca u okolici Širokog Brijega", 1980. )

Photobucket
Izvorni grob fra Marka Škegre

Spomenik fra Marku Škegri obnovljen je 2006. pod nadzorom prof. Tihomira Glavaša, pročelnika Ureda za zaštitu spomenika kulture u ZHŽ i fra Branimira Muse, gvardijana samostana na Širokom Brijegu. Radove je izveo klesar Ivan Stojić - Čovo iz Buhova.

Photobucket
Obnovljeni grob fra Marka Škegre


Post je objavljen 05.01.2009. u 11:52 sati.