Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/potravljeselo

Marketing

šta libri pišu o našoj župi...

malo san gugla po iternjetu tražeć štagod nova o potravlju i nabasa na stranicu od naše nabiskupije. evo kako su oni ubilužili u libre povist naše župe....

POTRAVLJE

Župa Svetog Filipa i Jakova apostola


Image Hosted by ImageShack.us
na slici je naš župnik pra jakov dževrnja viro (to je moja slika, nije od biskupa...)



Župa je dobila ime po srednjovjekovnoj tvrđavi Travnik, koja se spominje 1433. godine. Selo ispod tvrđave dobilo je ime Podtravnik ili današnje Potravlje. Ovaj je kraj bio naseljen još za Ilira. Kršćanstvo se ovdje rano pojavilo, o čemu govore ostaci starokršćanske bazilike s grobovima na lokalitetu Grudine.

Župa obuhvaća tri sela: Potravlje, Maljkovo i Satrić, koja su naseljena novim stanovništvom krajem 17. stoljeća koje je doselilo pod vodstvom franjevaca iz Hercegovine. Narod je poslije Drugog svjetskog rata ostao bez plodnih zemalja uz Cetinu koje je potopilo jezero za hidrocentralu Peruču.

Župa je 90% zapaljena i uništena od četnika u Domovinskom ratu. Osim kuća, zapaljene su i dvije škole i sve crkve. To se događalo u rujnu i listopadu 1991., kada je narod napustio svoje kuće i otišao u izbjeglištvo.



Crkve

Župna crkva Svetoga Filipa i Jakova nalazi se u Potravlju. Sagrađena je 1774. godine. Crkva je više puta bila popravljana. Crkva je od četnika granatirana i oštećena. Obnovljena je 1999. godine.

Područna crkva Svetog Josipa u Maljkovu sagrađena je 1913. godine. Na mjestu današnje crkve postojala je stara kapela Sv. Josipa, koja se spominje 1787. godine.

Područna crkva Imena Isusova sagrađena je od mještana Satrića 1939. godine. Četnici su crkvu demolirali i iznutra zapalili, a kipove Srca Isusova i Srca Marijina razbili

Kapela Svetog Paškala nalazi se kod župne kuće, a služi za svakodnevne potrebe župnika. Sagrađena je 1967. Četnici su kapelu 1991. godine demolirali, a svetohranište i križ na oltaru razbili.



Groblja

U župi su četiri groblja. Najveće i najstarije je kod župne crkve u Potravlju. Zbog nedovoljnog prostora u starom groblju kod crkve u novije je vrijeme nešto dalje od crkve podignuto novo groblje.
Za mještane Maljkova podignuto je groblje kod crkve Svetog Josipa.
Kod crkve Imena Isusova podignuto je groblje za stanovnike sela Satrića.




Post je objavljen 04.01.2009. u 20:42 sati.