Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ggirry2

Marketing

haruki murakami: pleši pleši pleši

400 stranica ove knjige progutao sam u vrlo kratkom vremenu, i dalje privučen i začaran (?) načinom kojim murakami piše. vrlo brzo sam shvatio da se ova priča nastavlja na (moj) neuspješni lov na divlju ovcu, pa sam opravdano očekivao da ću ovdje skužiti što se tamo radilo. ali nisam. nisam skužio ni što se ovdje zbiva. hiper-metaforički, nad-simbolički, s duboko skrivenim porukama i smislom. nešto bi se moglo i nazrijeti, ako treba i na silu (ali zar je to način?). too much for me.
bezimeni junak knjige na jednom mjestu je sam sebe izvrsno opisao: "Ja zbilja nisam ne-sretan. Ali, ja sam kao i ti. Osjećam da nešto nedostaje. Živim običnim životom, barem tako mi se čini. Plešem. Znam plesne korake i plešem. Ali, u društvenom smislu, nisam postigao baš ništa. Već mi je trideset i četvrta, nisam oženjen, nemam ni stalan posao. Živim od danas do sutra. Ne mogu dobiti ni stambeni kredit. Nemam ni djevojku s kojom bih spavao."
njemu se pojavljuje u mislima nekadašnja ljubav, Kiki, pa kreće u potragu za njom. u toj potrazi, osim što susreće famoznog Ovcolikog, pojavljuje se nekoliko upečatljivih osoba poput djevojčice Yuki prema kojoj ne uspostavlja lolitovski odnos kako bi se možda očekivalo, već prijateljski, čudno dobar prijateljski odnos. susreće i prijatelja iz djetinjstva, Gotandu, s kojim postaje čudnovato dobar prijatelj, upoznaje svoju novu ljubav, Yumiyoshi, s kojom ne želi na prvim sudarima završiti u krevetu (good guy, zar ne? čudnovato dobar i pristojan momak). upoznaje i još neke likove i sa svima uspostavlja, pa čak i s policajcem i s kurvom, dobar prijateljski odnos.
Gotanda. "Možda je ovo čudno što ću ti reći, ali osim tebe ja nemam nikoga koga bi mogao nazvati pravim prijateljem."
Yuki: "Baš si jedinstven", rekla je kikoćući se."
Yumiyoshi: "Ti se razlikuješ od drugih ljudi."
naslov knjige, bit priče, opisao je sam Ovcoliki: "Moraš plesati. Sve dok se čuje glazba, moraš neprestano plesati. Uopće ne razmišljaš zašto. Počneš li razmišljati, prestat ćeš plesati. Prestaneš li plesati, sve staje. A kad sve stane, i ti staneš."
Čišćenje snijega sam još i skužio, ali ples ne.
Kniga je ponavljam krasna, čitanje djeluje poput vožnje u najudobnijem automobilu kroz gustu neprozirnu maglu prema nepoznatom cilju.
murakami poene skuplja i korištenjem općih istina (s veliko i) koje neprimjetno uklapa u dijaloge. da li da to nazovem podilaženjem?ili ponavljanjem gradiva?
evo jedne:
"Prošlo je vrijeme da se tvrdoglavo držiš bilo kakvih pravila. Nekoć su takva uvjerenja jako mnogo vrijedila. Ali ne i danas. Novcem se sve može kupiti. ... Ako se i dalje budeš držao svojih pravila, vrijeme će te pregaziti."
evo druge:
"Ali ima li uopće pravednosti , poštenje i čestitosti kad je riječ o seksu? Ako tražimo pravednost i poštenje u seksu, onda će naš seksualni život nalikovati životu algi u akvariju".


Post je objavljen 30.12.2008. u 15:14 sati.