Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/apstinent

Marketing

Mars i Venera ne postoje!

Kinky Kolumnistica sa posljednjim me postom o "razaračicama" brakova stvarno inspirirala. Osobno također već odavno vjerujem da je za preljub potrebno dvoje i muka mi je od tema po forurima koje razapinju ljubavnice - one su ovakve, onakve (da ne prostačim kao što se na tim temama prostači), a muževi jadni, glupi kada je penis u pitanju i, naravno, nedužni. Općenito mi ide na jetra taj određeni stav koji mnoge postupke opravdava floskulama "on je muškarac, pa ne zna drugačije", odnosno "ona je žena pa ne zna drugačije" i onda je kriva treća strana... Neovisno o spolu svi mi imamo određen stupanj inteligencije, moralne, etičke i društvene vrijednosti i slično. Ako muškarac zna da će ženu povrijediti njegov preljub (i obrnuto) on nosi svoj dio krivice i nema tog penisa koji će ga opravdati. Pitanje je samo hoće li mu žena oprostiti ili ne. Najbolje od svega je to što se žene, kao, bore za ravnopravnost, a razapinjanjem ljubavnica i opravdavanjem partnerovih postupaka "zato jer je muško i takve im se stvari događaju", čine upravo suprotno.

musko

Možda zato jer sam umorna, ne znam, ali htjela bih pojasniti neke stvari:

- Muškarci mogu raditi kućanske poslove jednako dobro kao i žene. Imaju dvije ruke, dvije noge, za pospremanje i ostalo čak i ne treba previše mozga... Vjerujte mi - u svemu, ne samo u kuhanju, mogu biti jednako dobri, čak i puno bolji od žena!
- Podjela na kućanske i ostale poslove prema spolu je glupa i primitivna. Alergična sam na tumačenja (čak i u šali) mog muža kako on brine o "teškim fizikalijama", a ja o ovim "lakšim" poslovima - kuhanje, pranje i slično. "Teške fizikalije" vezane uz dom najčešće nisu svakodnevne (zapravo, ne pada mi na pamet niti jedna takva svakodnevna aktivnost), a "lakši" kućanski poslovi su svakodnevni i mora ih se obaviti ako ne želiš živjeti u svinjcu i nositi prljavu robu. Također, valja naglasiti da ovo objašnjenje uglavnom vrijedi za zaposlene žene, a ne kućanice. Rade u firmama (ili gdje god) kao i muškarci, osam, deset, pa i dvanaest sati dnevno, a onda još i rintaju po kući. Naravno, i djeca su na njima, često i noćna dežurstva. Hvala Bogu, sve je više muškaraca koji itekako pomažu ženama i nadam se da je ona druga sorta u izumiranju.
- Muškarci ne služe samo za rasplod - ne režu im se glave nakon oplodnje, niti ih se izbacuje iz košnice. Drugim riječima, i oni kao roditelji, sudjeluju u svim fazama podizanja djeteta. Istina je da je biologija stvari uredila tako da je dijete do cca. 3 godine vezano najviše na majku. Ali to ne znači da muškarac u tom razdoblju treba kliknuti na "ignore", ako zbog ničeg drugog, a onda zbog majke koja to razdoblje treba preživjeti. Ne biste vjerovali, ali čak i žene imaju ograničenu snagu, a preopterećene pucaju po svim šavovima.
- Pretpostavimo, nadalje, da su oba partnera inteligentna, čak ne moraju biti učlanjeni u MENSA-u. Ako jedan kaže da ga nešto jako smeta ili da nešto jako želi, da li to inteligentni ljudi zanemaruju? Ok, ako je riječ o nečemu što stvarno nismo u stanju pružiti, tada se o tome razgovara, ali nikako se ne mete pod tepih s opravdanjem "to su njezine/njegove mušice, jer su sve one/oni isti". Ja sam osoba, rođena kao žensko, ali imam svoje stavove, vrijednosti i drugo što nije vezano uz ono što imam (odnosno nemam) među nogama. Ako nešto (ne) napravim, a znam da će ga to povrijediti, moj spol neće biti opravdanje - isto vrijedi i obrnuto.
- Libido (pritom mislim na seksualne porive) može biti snažan i u žena kao i u muškaraca. Prevara nije pitanje libida već morala i nema veze sa spolom. Varati zbog "svrbeža" mogu i žene i muškarci. Ako nisu u slobodnoj vezi, poligamnoj zajednici ili već nekom drugom obliku zajedništva u kojem nisu samo dva partnera, već su sa partnerom koji nije svjesno pristao na ostale "sudionike igre", tada nema mjesta za nekakva dubokoumna filozofiranja, pa tako ni za pozivanje na "muški libido" i slično.
- Ima žena koje same servisiraju auto, vole raspravljati o autima (a ne se slikati gole na haubi), koje vole nogomet i ostale "muške" sportove (a ne skakuću u kockastim minicama u vrijeme svjetskog nogometnog prvenstva), znaju napamet sve klubove i igrače (pa i one koji nisu "zgodni"), a čak otkazuju i druženja zbog utakmica. One nisu rijetkost kao što se to misli, samo što za njih u ovom društvu nema previše mjesta.

Naravno, postoje razlike između muškaraca i žena, ali većina njih nije stvarna već je nametnuta starim društvenim uređenjima, predrasudama, a zatim stoljećima i desetljećima ispiranja mozga. Nažalost, mnoge žene i dan danas hrane takve stavove (kao što sam napisala na početku, a takvih primjera ima puno), pa je jalov trud onih koje pokušavaju objasniti da smo svi mi samo dvije strane jednog te istog novčića, napravljeni od istog materijala i iste vrijednosti. Pogledi nam jesu upereni na dvije strane, ali ako imamo soli u glavi, tada to možemo iskoristiti kako bismo u zajedništvu muškarca i žene proširili svoje horizonte, razumjeli drugačije poglede na život i to iskoristili da nam svima bude bolji i ugodniji život.

peglanje/

Osobno ne prihvaćam nikakav odgovor koji bi glasio otprilike "zato jer sam muško/žensko" i dobijem ospice kada krenu takve teme. Prije više godina jedan se mladi muškarac sa naglaskom koji nije bio zagrebački, derao na Trgu na svoju djevojku jer nije imao opeglanu košulju za koncert. Na njezino pitanje zar nema kod kuće peglu i dvije zdrave ruke, on joj je odgovorio da peglanje nije njegov posao i da bi ona trebala znati da u ormaru nema opeglane košulje. Na to mu je ona mirnim tonom objasnila da nije njegova majka ni sluškinja niti će ikada biti, da neće nikada otvarati njegov ormar i misliti umjesto njega o njegovim stvarima, jer pretpostavlja da ima oči i mozak. Također je dodala da sada zna kako stvari stoje, pa može na vrijeme potražiti neku drugu. S obzirom da na ove izjave nije uslijedio odgovor, pretpostavljam da je shvatio. Osobno sam već tada odlučila kako ću odgajati sina ako ću ga ikada imati. Mihovil, sigurna sam, nikada neće održati ovakvo predavanje.

PS. Objasnite mi, molim vas, zašto među kategorijama posta na blogu postoji "ženski kutak", a "muškog", primjerice, nema? I što je to točno "ženski kutak"? Možda kozmetika (za koju bi eventualno bili zainteresirani metroseksualci jer "pravi muškarci" smrde po testosteronu i ne peru se danima, a koža im mora biti izlizana i stara prije vremena)? Tračevi (jer žene, naravno, jedine tračaju i blebeču gluposti, to muškarci ne rade)? Koje su to teme tipično ženske da im treba posvetiti poseban "kutak"? Sladunjave? Patetične? "Ružičaste" (kakve su, ako niste znali, uglavnom one tinejdžerske jer odrasle žene u velikom broju slučajeva počnu sve slati u p.m. kad shvate kako stvari stoje, posebno nakon poroda). Radije uvedite kategoriju "društvo" koja je itekako potrebna, a nigdje je nema...

evolucija/

Post je objavljen 29.12.2008. u 04:24 sati.