Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

PROSTITUCIJOM DO OBNOVE…?!


Može li trulo kamenje jamčiti čvrstoću ijedne zgrade?

Osnovna pogreška je u koncepciji da se prekrasne hrvatske božićne pjesme - koje su čak i u svjetskim okvirima naša jedinstvena kulturna i vjerska baština - ne samo nagrđuju, nego doslovce uništavaju grozotom estradnog zabavnjačkog izvođenja!


Točno znadem čiji ću bijes ovim postom na sebe navući, ali više ne mogu, niti se želim suzdržavati, da ovo ne reknem glasno - to više što ima mnogo onih koji isto misle! Pa i sinoć sam, kao i godinama do sada, s nekima o tome razgovarao, komentirao sam to u nekoliko društava, primio mnogo sms-poruka i mejlova...

Riječ je o božićnom koncertu koji se svake godine održava na isti dan, a od kojega čisti prihod, navodno, ide za obnovu jedne naše katedrale. Plemenita svrha, nema dvojbe! Ali... Ali u čemu je onda problem?

Osnovna i temeljna pogreška je u koncepciji da se prekrasne hrvatske božićne pjesme - koje su čak i u svjetskim okvirima naša jedinstvena kulturna i vjerska baština (o čemu postoji i ozbiljna literatura) - ne samo nagrđuju (hm, neki možda to čine ni krivi ni dužni, nesvjesni opačine!), nego doslovce uništavaju grozotom estradnog zabavnjačkog izvođenja! Gadljivo!!

Već više od deset godina, i to nažalost pod predivnim humanitarnim plaštem, izvodi se i reklamira na najvišoj medijskoj razini čisti (tj. prljavi) kulturocid hrvatske božićne baštine. Nad tim se (zlo)činom zgražaju mnogi stručnjaci i kulturni djelatnici kao i tzv. obični vjernici, ali nitko se ne usudi dići glas protiv toga. Eto, sada su dočekali da to umjesto njih (i u svoje ime) učini "kontroverzni don Kaćunko"!

Ako na tako jadan način moramo skupljati novac za obnovu bilo koje kulturne ustanove u Hrvatskoj, onda je bolje da je prepustimo propadanju. Jer to nije daleko od ideje da djelatnice prave javne kuće (ne mislim na televiziju!) organiziraju "humanitarnu akciju" za liječenje zaraženih od side. Znam da ovo zvuči degutantno pretjerano, ili pretjerano degutantno i predrsko...

Ali, zar nije potrebno uporabiti i šokantnu prispodobu, ako nam ništa ne govori Isusovo podsjećanje i upozorenje da će se srušiti svaka kuća sagrađena na pijesku! Osim ako ne mislimo da "Kaćunko opet mudruje i pravi se jedini pametan!"... A onda dobro...

Naravno, nisam glup da ne razlikujem liturgiju u crkvi od zabavne priredbe u nekom profanom prostoru, ali nije o tome riječ...! Zato nastavite s kreveljenjem s imenom (članova) Sv. Obitelji na ustima - s dubokim dekolteom, u minici ili vrućim hlačicama... Jer božićno otajstvo u pop/rock varijanti jako lijepo i pobožno ide zajedno uz ljuljanje bokovima ili uz trbušni ples... - poglavito kad je pod blagoslovom onih koji su ovlašteni blagoslivljati! Posebno ako sve prenosi televizija. Javna televizija! Amen?



Post je objavljen 27.12.2008. u 23:51 sati.