Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/irenaluksicstory

Marketing

DANIIL HARMS

Ovime najavljujem novu knjigu Daniila Harmsa - dramske tekstove. Radove sam prevela iz kanoniziranih, akademskih izdanja koja su u posljednjih deset godina ponudila piščeva izvorna djela. Poznato je, naime, da su Harmsovi originali dugo bili nedostupni i javnosti i istraživačima. Tekstove su među svojim rukopisima čuvali Daniilovi prijatelji koji nisu bili toliko sumnjivi KGB-u, književni kritičari i poštovatelji, a verzije tekstova koje su cirkulirale u samizdatu i potom izlazile na svjetlo dana često su vrvile nevjerojatnim tipfelerima (zbog nepažljivog prepisivanja). One pak verzije tekstova koje su u osvit perestrojke objavila sovjetska izdavačka poduzeća - prošle su neizbježnu cenzorsku torturu te ih ne možemo smatrati piščevim tvorevinama. Dakle, u 2009. godini hrvatski će čitatelji dobiti još jednog zaokruženog Harmsa! Evo jedne od karakterističnih "scenki":





FOMA BOBROV I NJEGOVA SUPRUGA
Komedija u 3 dijela


BOBROVLJEVA BAKA (slaže pasijans): Evo karte. Sve naopako! Kralj. Kamo da ga stavim? Kad treba, nema ni jedne petice. Sad trebam peticu! Sad će biti petica. K vragu, opet kralj!

(Baca karte na stol tako silovito da sa stola padne keramička vaza i razbije se.)

BAKA: Ah! Ah! Ljudi moji! Vražje karte! (Zavuče se pod stol i skuplja krhotine) Ovo se ne da slijepiti. A bila je lijepa vaza. Takvu više neću nabaviti. Kamo je samo otišlo!? (pruža se za krhotinom)

(U sobu ulazi Bobrov)

BOBROV: Bako! Pa zašto ste se zavukli pod stol?

BAKA: No, dobro, dobro. Što trebaš?

BOBROV: Ma, došao sam vas pitati imate li kineskog čaja?

BAKA: Hajde, pomozi mi da izađem ispod stola.

BOBROV: Zar vam je nešto opalo? Ah, razbili ste vazu!

(Bobrov pomaže baki da ustane. No, čim ju je pustio, baka je opet sjela na pod.)

BOBROV: Ah, opet ste sjeli!

BAKA: Sjela sa, pa što?!

BOBROV: Dopustite da vam pomognem. (Podiže baku)

BAKA: Eto, karta je loše pala. Ionako… Ma ne vuci me za ruke, uhvati me pod ruku. Znaš, stalno kralj za kraljem. Trebam peticu, a ono stalno idu kraljevi.

(Bobrov pusti baku i baka opet sjedne na pod.)

Ah!

BOBROV: Bože! Opet ste sjeli.

BAKA: Ama što si navalio: sjeli pa sjeli! Što hoćeš od mene?

BOBROV: Došao sam vas zamoliti kineskog čaja.

BAKA: Znam, već si rekao. Ne volim slušati dvadeset puta jedno te isto. Znaš samo: Ah, opet ste sjeli! I kineski čaj. Pa, što gledaš?! Digni me, kad ti velim!

BOBROV (diže baku): Dopustite da vas posjednem u naslonjač.

BAKA: Manje pričaj i radije me digni kako se spada. Htjela sam ti reći i zamalo sam zaboravila: vrata moje spavaće sobe opet se loše zatvaraju. Slabo si to napravio.

BOBROV: Ne, stavio sam skobu na vijke.

BAKA: A ti misliš da ja znam što su to skoba i vijci?! Mene se to ne tiče. Meni treba samo da se vrata zatvaraju.

BOBROV: Ne zatvaraju se zato što vijci ne sjede u drvu.

BAKA: No, dobro, dobro, to je tvoja stvar. Meni treba samo… Ah! (opet sjedne na pod)

BOBROV: Bože!

BAKA: Ama što ti je, zar me namjerno želiš bacati na pod? Misliš se sprdati? Ah, nitkove jedan! Ti si nitkov i najbolje je da odeš!

BOBROV: Ali ja sam vas, bako, časna riječ, htio posjesti u naslonjač.

BAKA: Što sam ti rekla? Da ideš van. I zašto ne ideš? Onda, zašto ne ideš? Čuješ? Izlazi! Dakle? Nosi se van!

(Bobrov odlazi)

BAKA: Van! Van! Van! Nosi se van! Koja gnusoba, hajde recite! (Ustaje i sjedne u naslonjač) A žena mu je jednostavno nedolična dama. Kući ide potpuno gola i čak joj preda mnom, staricom, nije neugodno. Zakloni nepristojno mjesto dlanom i tako hoda. A onda tom rukom za ručkom dira kruh. Jednostavno je odvratno gledati. Misli ako je mlada i lijepa da sve može. A prljavica je, nikada se dobro ne opere. Ja, veli, volim da žena miriše na ženu! Kad ona dođe ja odmah stavim pod nos bočicu s kolonjskom vodom. Muškarcima je to možda ugodno, a mene, da prostite, oslobodite toga. Koja bestidnica! Hoda gola bez imalo stida. A kad sjedi onda čak ni noge ne drži skupa, pa se sve vidi. A ono joj je uvijek vlažno. Neki put i curi. A kad joj kažeš: odi se barem oprati, ona uzvrati: pa tamo se ne treba često prati i samo se rupčićem obriše. Još je i dobro ako rupčićem, inače se obriše rukom, samo još gore razmaže. Nikad joj ne pružam ruku, ruke joj uvijek neugodno vonjaju. I grudi su joj nepristojne. Doduše, vrlo su lijepe i gipke, ali tako velike da je to, po mome mišljenju, nepristojno. Baš si je Foma našao ženu! Nije mi jasno čime ga je privukla!

<1933>



Post je objavljen 27.12.2008. u 22:09 sati.