Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Al-Asad i Mesić, Europa treba biti aktivnija na Bliskom istoku

Europske zemlje bi se trebale aktivnije uključiti u bliskoistočne mirovne procese, poručio je sirijski predsjednik Bašar al-Asad nakon razgovora sa svojim hrvatskom kolegom Stjepanom Mesićem u ponedjeljak u Damasku.

Mesić je u nedjelju navečer doputovao u službeni posjet Siriji, a rješavanje izraelsko-palestinskog i izraelsko-sirijskog pitanja bile su glavne teme razgovora koje je u ponedjeljak u Damasku vodio sa svojim domaćinom Bašarom al-Aasdom.

"Razgovarali smo o pitanju mira na Bliskom istoku te posebice o situaciji na palestinskim područjima, a predsjedniku Mesiću ukazao sam na potrebu da se europske zemlje aktivnije uključe u stvaranje mira u području", rekao je nakon razgovora na zajedničkoj konferenciji za novinare Asad.

Dodao je kako treba pronaći mehanizme kojima će se Izrael prisiliti na prihvaćanje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a.

Pitanje nastavka sirijsko-izraelskih pregovora bilo je najvažnije pitanje o kojem smo razgovarali rekao je Asad, odgovarajući na pitanje hrvatskih novinara o nastavku tih pregovora koji su nakon višegodišnje stanke ove jeseni započeli uz posredstvo Turske.

"Moguće je da pređemo i na direktne pregovore, ali za sada je bitno da razgovaramo. Usporedio bih to s gradnjom kuće. Najvažnije je napraviti dobre temelje da se kuća ne sruši", rekao je.

Sirija je nedavno dala naslutiti da je spremna za nastavak pregovora s Izraelom koji se prvenstveno vode oko povratka Golanske visoravni i budućih izraelsko-sirijskih granica nakon što Izrael u veljači dobije novu vladu i nakon inauguracije novog američkog predsjednika Baracka Obame.

Na pitanje što očekuje od nove američke administracije Asad je kazao da je Sirija optimistična i da se prvenstveno nada da neće biti novih ratnih žarišta u svijetu.

"Nadamo se i da će (Obama) imati dobru viziju za Irak te povući strane vojnike i istodobno stvoriti politički proces kako bi nakon toga povlačenja svi u Iraku bili ravnopravni", istaknuo je.

Zamoljen da komentira bilateralne odnose s Hrvatskom, sirijski je predsjednik je rekao kako su "ovi razgovori su bili konstruktivni i korisni i predstavljaju dobar temelj za nastavak suradnje između naših dviju zemalja", rekao je sirijski predsjednik.

"Oni otvaraju realnu perspektivu za proširivanje naših bilateralnih odnosa", nadodao je Mesić i naglasio kako se uvijek zalagao da Hrvatska uz ostvarenje svojih vanjskopolitičkih ciljeva, a to su ulazak u EU i NATO, razvija i dobre odnose sa zemljama s drugih kontinenata.

"Iznio sam našim domaćinima svoje viđenje stanja u jugoistočnoj Europi, a zanimao sam se za njihov pogled na Bliski istok i krizu koja već desetljećima opterećuje međunarodne odnose", nastavio je hrvatski predsjednik. "Moramo prihvatiti povijesne činjenice, a za Bliski istok to znači pravo Palestinaca da imaju svoju državu i pravo Izraela na opstanak", rekao je Mesić te istaknuo da se svi problemi moraju riješiti pregovorima, a ne ratom.

Mesić je nakon sastanka položio vijenac na spomenik neznanom junaku u Damasku, a u utorak će posjetiti drevni antički grad Palmiru, 200 kilometara od sirijskog glavnog grada.

Hrvatski predsjednik će Badnjak i Božić provesti s hrvatskim vojnicima iz kontigenta mirovne misije UN-a na Golanskoj visoravni.

Post je objavljen 22.12.2008. u 13:56 sati.