Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Hrvatska blogerska organizacija poziva na solidarnost i otpor. Ne dozvolimo, da u Hrvatskoj uskrsne avet verbalnog delikta!


Prenosim današnje priopćenje za javnost HBO. Osobito kolegama blogerima skrećem pažnju na otvoreni račun solidarnosti za pomoć Damiru Fintiću. Uplatite nešto ako možete, i širite dalje informaciju! Kampanja za prikupljanje sredstava pomoći ići slijedećih tjedana stalno. Masovni (komercijalni) mediji imaju svoje zakonitosti da je jedna priča postala dosadna i ne treba ponavljati - mi blogeri i facebookeri, građani-novinari i pisci, moramo temu, koja je važna, "jahati" stalno; i uvijek vrebati priliku, da nas mas mediji podrže, na bilo koji način.




Hrvatska blogerska organizacija izražava zabrinutost zbog slučajeva ugrožavanja slobode misli i govora na internetu, kojima smo svjedoci proteklih tjedana.

1. Slučaj Damira Fintića (portal vukovarac.net)

Facebook grupa "Blogerska solidarnost"

U priopćenju od 17. listopada 2008., Hrvatska blogerska organizacija iznijela je podatke o sustavnom, bjesomučnom i obijesnom progonu, kojem je izložen naš kolega Damir Fintić, pokretač portala vukovarac.net, od strane bračnog para Vladimira i Dragice Štengl. Koristeći usluge uglednog i skupog odvjetničkog ureda, u kojem radi i njihov sin, pokrenuli su čak šest sudskih tužbi. Smatramo da su u tijeku procesa povrijeđena temeljna ljudska i građanska prava i slobode Damira Fintića, te je ugroženo ustavno načelo slobode govora. Sudovi su primjenjivali zakon neujednačeno i nekonzistentno, što je omogućilo da supružnici Štengl koriste utjecaj koji kao lokalni politički moćnici bez sumnje imaju, da zlorabe pravosuđe te guše javnu kritiku i slobodu govora u gradu Vukovaru i u Republici Hrvatskoj.

U posljednja dva mjeseca došlo je do određenog napretka u postupanju sudova u zaštiti osnovnih prava građanina Damira Fintića, ali supružnici Štengl i dalje nemilosrdno koriste sve pravne smicalice.

Od siječnja ove godine, suprotno važećem zakonu, na osnovu dva rješenja o ovrsi Damiru Fintiću se oduzima cjelokupna plaća, te u cjelosti svi ostali prihodi. Tako on za osnovno preživljavanje ovisi o pomoći obitelji i prijatelja.

Županijski je sud nedavno zaključio da je ova odluka neodrživa, te je naložio općinskome sudu u Vukovaru da se Fintićevi bankovni računi odblokiraju i da se skidati može samo samo jedna trećina plaće. Štenglovi su međutim uložili zahtijev za reviziju, pa odluka nije stupila na snagu. Građanin Republike Hrvatske Damir Fintiću, u 21. stoljeću, iako radi, ostaje bez prihoda za život u faktičkom dužničkom ropstvu! To ja apsurdno i neodrživo.

Hrvatska Blogerska Organizacija otvorila je račun na koji možete uplatiti svoju donaciju solidarnosti za Damira Fintića i portal vukovarac.net.
Broj računa: 24070001500314167 OTP Banka
Svrha uplate: donacija za Damira Fintića, Vukovar
Primatelj: HBO

Svojom donacijom pomoći ćete Damiru Fintiću da podmiri iznos dosuđene odštete bračnom paru Štengl (70.000 kuna do sada) i da osigura pravnu pomoć za nastavak postupka na višim sudskim instancama (Ustavni sud RH i Europski sud za ljudska prava).
Apeliramo na sve građane Republike Hrvatske da pokažu solidarnost prema progonjenome, te pomoć za zaštitu osnovnih ljudskih prava, što nam je svima u interesu.

HBO vam zahvaljuje na potpori!


Vukovarac.Net je web stranica pokrenuta 2002. godine s osnovnom željom uspostavljanja ratom pokidanih veza među Vukovarcima diljem svijeta te informiranja putem postavljenih kategorija s izrazitim naglaskom na interaktivnost među posjetiteljima metodama slobodnog pristupa bez registracije. Vukovarac.Net je stranica Vukovaraca i svih prijatelja toga grada širom svijeta. Na programiranju, oblikovanju, dizajniranju te postavljanju sadržaja na stranici Vukovarac.Net rade zainteresirani ljudi dobre volje bez novčane naknade.(preuzeto s: http://www.vukovarac.net/uvjeti.php)


2. „Slučaj facebook“ i tužbe protiv novinara


Facebook grupa "Zaustavimo Karamarkov progon novinara Margetića i Peratovića"

Istraživački novinar i nezavisni bloger Željko Peratović konstantno je zbog svojeg pisanja izložen prijetnjama, o čemu je i Hrvatsko novinarsko društvo izvijestilo u tzv. "Bijeloj knjizi". Policija i DORH do danas nisu izvjestili Peratovića o tome što su poduzeli i da li je nešto otkriveno o pošiljatelju prijetećih poruka, od kojih citiramo jednu, poslanu nakon napada na novinara Dušana Miljuša: "Trebalo mu je rascopati glavu popola i prosuti mu mozak po ulici i onda krenuti redom po svim novinarima, a prvo tebe Peratovicu." Po informaciji dobivenoj od blog.hr još 4. prosinca, IP adrese s koje su stigle prijetnje dostavljene su policiji.

Željko Peratović je bio izložen problematičnim postupcima u istrazi zbog navodnog odavanja vojne tajne, koja je protiv njega bila pokrenuta, o čemu su mediji prošle godine opsežno izvještavali (pretražen je stan i zaplijenjena tri računala, te nisu bila vraćena mjesecima). Tri kaznene prijave protiv njega, temeljem predistrage koju su kod Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića pokrenuli inicirali sadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i sadašnji šef SOA-e Josip Buljević, još uvijek, nakon godinu dana, "vise u zraku".

Sada je ministar Tomislav Karamarko podnio optužni prijedlog protiv slobodnih novinara Željka Peratovića i Domagoja Margetića "za širenje lažnog i uznemirujućeg sadržaja". Ne ulazeći u detalje sudskog postupka, HBO izražava zabrinutost zbog načina, na koji je ministar najavio tužbe (ne navodeći imena), u intervjuu jednim dnevnim novinama.

Tomislav Karamarko komentirao je "slučaj facebook", gdje je policija privela Nikšu Klečaka, pokretača facebook grupe "Kladim se da ću prikupiti 5000 facebookera koji ne vole Ivu Sanadera". Smatramo očitim da se u slučaju fotomontaže s nacističkim oznakama radi o satiri; na internetu se može naći desetine sličnih, npr. i sa Hillary Clinton. Nema nikakve potrebe da se zbog toga ljudima upada u stan i privodi ih. Autori takvih montaža očito ne šalju pozitivnu poruku o nacizmu; upravo suprotno! A ta montaža uopće i nije bila objavljena na Klečakovoj grupi, nego već tri i pol godine postoji na internetu, što je pomoću googlea lako ustanoviti za nekoliko minuta.

Smatramo vrlo uznemirujućim slijedeće riječi ministra unutrašnjih poslova: "Zalagat ćemo se za donošenja zakona koji će biti precizniji, dati jasniji okvir i olakšati nam postupanje. (...) No, doista smo u sivoj zoni kada je riječ o internetu." S obzirom na kontekst u kojem su date, uzevši u obzir i druge znake panike koje su predstavnici vlasti pokazali u odnosu na internet, blogove i facebook (prosvjed "Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!" 5. prosinca), smatramo da se radi o pokušaju zastrašivanja svih građana, koji koriste internet kao sredstvo priopćavanja.


3. Zaključak: Ne dozvolimo, da u Hrvatskoj uskrsne avet verbalnog delikta!


Smatramo da se u slučajevima sudskih progona Damira Fintića, Željka Peratovića i Domagoja Margetića radi o metodi kršenja prava na slobodu mišljenja i govora, poznatoj po engleskoj kratici SLAPP, u prijevodu na hrvatski: STUPAG - Strateška tužba protiv aktivizma građana.

A Strategic Lawsuit Against Public Participation ("SLAPP") is a lawsuit or a threat of lawsuit that is intended to intimidate and silence critics by burdening them with the cost of a legal defense until they abandon their criticism or opposition. Winning the lawsuit is not necessarily the intent of the person filing the SLAPP. The plaintiff's goals are accomplished if the defendant succumbs to fear, intimidation, mounting legal costs or simple exhaustion and abandons the criticism. A SLAPP may also intimidate others from participating in the debate.

Hrvatska blogerska organizacija brani i branit će, za blogere, druge korisnike interneta i sve građane, načelo koje je sadašnji predsjednik Sabora RH 1980-ih godina, kao odvjetnik u bivšoj Jugoslaviji, izrazio riječima: "Sloboda i pravo izražavanja mišljenja su vrijednost urođena čovjeku, vrijednost koja ga čini čovjekom." Zato su danas zaštićeni hrvatskim Ustavom i zakonima, kao i međunarodnim dokumentima koje je Republika Hrvatska ratificirala. Ne smijemo dozvoliti da godine 2008. u samostalnoj Hrvatskoj uskrsava avet "delikta mišljenja"!

Hrvatska blogerska organizacija

Dr. sc. Zvonimir Vanjak (Zvone Radikalni), predsjednik HBO

Post je objavljen 19.12.2008. u 21:16 sati.