Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/stazicsdp

Marketing

Golf

Kažeš, nemaš novaca, ne znaš kako spojiti kraj s krajem. Ne, ne, ne, neću to slušati. Neću i gotovo. A zašto smo onda išli na izbore? Zašto smo izabrali HDZ i premijera Sanadera ako ti sada tu cendraš kako nemaš od čega živjeti. Vidi, vlade za to i postoje da rješavaju probleme građana. Tako će i tebi ova Vlada i njezin premijer, gospodin Sanader pružiti ruku spasa, omogućiti ti da se na brzinu i bez imalo truda, tako reći preko noći, enormno obogatiš.

Kažeš da pričam bajke. Da gdje toga ima? I kako je to moguće da se pošten čovjek preko noći obogati? Kao prvo, nemoj mi dodavati riječi koje nisam izrekao. Ja nigdje nisam rekao da moraš biti pošten. Upravo suprotno, poštenje će ti u ovom jedinstvenom poduhvatu zapravo biti samo smetnja. Od tebe se traži nešto drugo. Čekaj, čekaj, polako, poslije ćemo doći do toga koliko se traži, sad najprije razgovaramo o tome što se traži. Dakle, u prvom redu, moraš pokazati domoljublje. Poželjno bi bilo da ono bude na razini jednog Branimira Glavaša koji je to domoljublje pokazao ne samo u najtežim trenucima za ovu zemlju, nego i sada kada je hrabro, upravo nepokolebljivo došao u Sabor da pomogne izglasati jedinstveni i vidjet ćeš, neobično korisni zakon koji će omogućiti da se ti preko noći obogatiš i riješiš sve svoje probleme. Dobro, u redu, ako baš nemaš toliko patriotskog zanosa u sebi kao Glavaš, onda neka to tvoje domoljublje bude barem na razini jednog prosječnog HDZ-ovca. To ćeš inače najjednostavnije dokazati potpisivanjem pristupnice u ovu stranku. Kako gdje? Pa, pristupnicu možeš podići u svakoj mjesnoj organizaciji HDZ-a ili u bilo kojem uredu državne uprave.

Kratka reklama: Ne zaboravi! Sjeti se!

Drugo što se od tebe traži jest povjerenje u HDZ kao onu stranku koja je uvijek znala pronaći najbolja rješenja za sve ljudske probleme. Zar je moguće da si već zaboravio kako je upravo HDZ devedesetih godina osmislio i proveo privatizaciju. Temeljena na jednostavnoj i baš zato genijalnoj zamisli pokojnog predsjednika Tuđmana o sto bogatih obitelji, ta je privatizacija omogućila bogaćenje mnogima. Pogledajte samo što sve danas imaju ti vrijedni muževi koji su u onim teškim ratnim vremenima poslušali zov svoga predsjednika i hrabro slijedili njegov primjer. Bili su do tada puka sirotinja, radili kao skladištari, šoferi, harmonikaši, a danas? E, danas! Divota ih je pogledati. Obučeni u Bossova odijela ili u generalske uniforme, najbolji auti, vile, jahte, što im srce poželi. A zar su ukrali? Zar su nekoga opljačkali? Ne! Ni govora. Kako ti je tako nešto uopće palo na pamet. Oni su sve to što imaju stekli na zakonit i, kako se to danas voli reći, potpuno transparentan način. A tko je zaslužan za to njihovo zakonito bogaćenje? Tko im je to omogućio? Ne vjerujem da ne znaš, da si zaboravio. HDZ i samo HDZ. HDZ je bio toliko dalekovidan da pripremi i donese privatizacijske zakone, dovoljno odlučan da ne sluša glas tadašnje saborske opozicije koja je zanovijetala oko toga i tvrdila da se tu radi o pljački. A kakva pljačka, molim ja tebe lijepo, kakva pljačka, kad je sve po zakonu.


Kratka reklama: Kupujmo hrvatsko!

Dobro, što sad opet hoćeš i zašto stalno prigovaraš? Kažeš, nema se više što privatizirati pa da se i ti obogatiš kao oni. Eto vidiš, eto vidiš kako si malodušan i kako u biti ne vjeruješ u genijalnost HDZ-ova vodstva. A htio bi se obogatiti. E, pa ne ide to tako. Zar si stvarno pomislio da će tebe tvoj ljubljeni premijer ostaviti na cjedilu samo zato što nisi upao u onih prvih stotinu koje je vizionarski okupio predsjednik Tuđman? Zar si stvarno posumnjao da je premijer Sanader imalo drugačiji? Vidi, kao prvo, nije istina da se nema što privatizirati, a kao drugo, ti izgleda ne cijeniš dovoljno ljepotu ove zemlje. Pa, ja jednostavno ne mogu vjerovati da si ti, koji za sebe tvrdiš da voliš ovu zemlju, smetnuo s uma sve one prekrasne terene uz more. Oni predstavljaju bogatstvo, jedino još neprivatizirano bogatstvo koje sada može postati tvoje. I molim te, ne vjeruj onima koji šire paniku, koji govore kako hrvatski građani svakog dana mogu kupiti sve manje, a kako uskoro, kad se samo iz brodogradilišta otpusti 20 tisuća radnika, neće moći kupovati više ništa. Ne razmišljaj o tome čime ćeš sutra kupiti kilu kruha. Ne zamaraj se nepotrebno time od čega ćeš platiti participaciju za liječnika, račun za struju ili plin. Ne muči se mislima o tome kako vratiti rate kredita i ne boj se starosti u bijedi. Vjeruj, premijer Sanader za tebe je pronašao spasonosno rješenje.

Kratka reklama: Uđi u klub 60! Postani bogat!

Premijer je odlučio da izgradnja golf terena bude od prvorazrednog nacionalnog interesa i da u Hrvatskoj tih golf terena bude 60. Eto, zašto na primjer jedno od njih ne bi bilo tvoje? Kažeš, nemaš zemlju za golf igralište, tu treba imati 85 hektara zemlje. Samo to? Ne budi smiješan. Pa kad bi to bio problem, onda premijer Sanader ne bi bio genijalan. A on je genijalan, nemoj to nikada zaboraviti. Slušaj, zemlja nije problem. HDZ je upravo donio zakon po kojem država, županije, gradovi i općine moraju, slušaš li me dobro, dakle MORAJU, silom toga zakona, tebi prodati zemlju u svom vlasništvu kad god ti to zatražiš. Ma kakav natječaj! Jesi li normalan! Još bi samo to trebalo? Da se raspisuje natječaj pa da se onda javi tko hoće, a ne onaj kojega premijer Sanader odabere. Glupost. Jesam li ti već rekao da je genijalan. Vjeruj mi konačno. Dakle, nema nikakvog javnog natječaja. Sad još pitaš i za cijenu. Ne gnjavi. Cijena - prava sitnica. Nije vrijedno spomena. Kako odredi sudski vještak. A to je ipak samo poljoprivredno zemljište. U svakom slučaju, svega nekoliko eura ili možda čak i nekoliko kuna po metru četvornom.

Kratka reklama: Ali, ni to nije sve!

Uz ovako povoljno kupljeno zemljište, dobivaš i mogućnost dodatne kupnje tuđih privatnih parcela. Kako to misliš, neće ti vlasnici htjeti prodati ili će tražiti preveliku cijenu? Ne boj se, zato je tu HDZ i premijer Sanader. Oni te štite od tih nerazumnih glupana koji bi na svojim parcelama htjeli uzgajati masline ili vinovu lozu. Pa, nećemo valjda u Europu s vinovom lozom, kao prave pravcate balkanske seljačine kad možemo i trebamo s golf terenima. Dakle, ako se slučajno u svom golferskom poduzetništvu susretneš s takvim sebičnim tipovima koji bi htjeli svoju zemlju zadržati za sebe, tu je taj novi zakon o golfu. U njemu je spasonosno rješenje. On ti, po genijalnoj zamisli HDZ-a pruža jednostavnu mogućnost da te kočničare modernog poduzetništva jednostavno izvlastiš. Njihovo postaje tvoje. Hokus-pokus! Do sad je bilo njihovo, a sad je, gle čuda, tvoje. Zar nije genijalno? Pa, rekao sam ti, zašto mi ne vjeruješ?

Kratka reklama: Mala zemlja za veliki odmor!

Pitaš se, odakle toliki broj golfera da bi ti se to ulaganje isplatilo? Stvarno si smiješan. Ne, ne, nisi ti smiješan, nego izgleda da si postao malo priglup. Koliko dugo si u HDZ-u? Kao da je tu bitan golf i kao da je premijeru Sanaderu i njegovoj Vladi stvarno stalo do golfa. Zar nisi pogledao proračun. U ovoj godini su u PROGRAM GOLFA KAO ELEMENTA RAZVOJNE STRATEGIJE HRVATSKOG TURIZMA uložili 1.400.000 kuna, a za 2009. su predvidjeli samo sto tisuća. Prema tome, pusti golf! Golf tu uopće nije važan. Pa nisi se valjda mislio obogatiti na golfu? E, svašta. Slušaj me dobro. Ti ćeš na četvrtini tog zemljišta koje si budzašto kupio od države bez javnog natječaja i do kojega si došao izvlaštenjem drugih, lijepo sagraditi apartmane. Kako nemaš novaca? Pa što će ti novci? Znaš li ti koliko ti toga možeš izgraditi? 21 hektar apartmana. S jedne strane gledaju na more, a s druge na golf teren. Vrijedit će milijarde eura i sigurno ćeš lako naći građevinsku firmu koja će ti to napraviti, a ti ćeš joj platiti u dijelu apartmana. Uostalom, ako si stvarno baš tako nesposoban da nađeš takvu građevinsku firmu, gradit će IGH. Kažem ti, milijarde eura vrijednosti. Kako to misliš da apartmani s golf terenom čine jedinstvenu cjelinu? Glupost. Gdje to piše? U ovom zakonu ne. Ma, premijer je mislio o svemu, budi bez brige. Sve ćeš ti to moći lijepo etažirati i prodavati kome i pošto hoćeš. Najbolje strancima. To su ti ljudi koji imaju novaca i kojima je stalo da steknu nešto svoje uz more. Nema takvih mjesta puno kakav je naš Jadran. Zna se to vani cijeniti, itekako.

Kratka reklama: Zna se!

I da čujem, što tu još nije jasno, što se tu još ne zna? A to? Kako da baš ti uđeš u tih 60 koji su odabrani da se obogate? Glupo pitanje, moram priznati, glupo pitanje. Pa zar ti stvarno misliš da bi premijer i njegov HDZ donosio ovakav zakon potpuno bez veze? Pa znaš li ti uopće koliko koštaju svi oni vijećnici koje je HDZ morao kupovati da bi stekao vlast i u gradovima u kojima je izgubio izbore? A gdje je još predsjednička kampanja? Pa kampanja za parlamentarne izbore, pa za lokalne izbore? Drugi redovni i izvanredni troškovi? Zar je moguće da ti stvarno misliš da bi HDZ to mogao platiti od one crkavice koju dobije iz proračuna. Pa dobro, čovječe, gdje ti živiš? Dakle, ovako, vidim da ti moram sve nacrtati. Minimalno, dakle minimalno, tri milijunčića donacije HDZ-u preko računa, ono što se smije i može znati, ali, naravno, to je samo za kavicu, za dva tri gemišta, kao što bi rekao maestro, a o ostalom ćemo se dogovoriti da nas baš svi ne čuju. Zna se.


Post je objavljen 18.12.2008. u 01:44 sati.