Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Hoće li biti povjerenja nakon Madoffa?

Sjedinjene Države smatraju se jednom od – u ekonomskom smislu – najslobodnijih zemalja. Prema godišnjem istraživanju dnevnika Wall Street Journal i Zaklade Heritage u Americi postoje iznimno dobri uvjeti za poduzetništvo i gospodarski rast – odnosno, kako autori analize kažu, visok stupanj slobode na trgovinskom, fiskalnom i monetarnom planu. Postoji i zavidna sloboda od miješanja države u ekonomiju, sloboda ulaganja, sloboda od korupcije, sloboda na području radnog prava te kvalitetna zaštita vlasničkih prava.

Kako piše kolumnistica dnevnika Washington Post Anne Applebaum u zapadnim društvima se posluje brzo i glatko zbog toga što među akterima na ekonomskoj sceni postoji razmjerno visok stupanj povjerenja.

Da li će u skoroj budućnosti takvog povjerenja biti manje? Hoće li zbog krize na Wall Streetu – do koje je došlo i zbog deregulacije da bi se poduzetnicima olakšalo vođenje businessa – doći do prekomjerne državne kontrole poslovanja?

Pitanja su aktualna naročito u svjetlu nedavno otkrivene piramidalne financijske prijevare koju je – kako se čini – izveo newyorški broker Bernard Madoff, koji je optužen da je svoje klijente oštetio za oko 50 milijardi dolara.

Bernard Madoff je uhićen krajem prošlog tjedna nakon što su klijenti njegove investicijske firme nenadano – zbog globalne financijske krize - zatražili povrat uloženog novca. Madoff im ga nije mogao vratiti jer je – tvrde istražitelji – na djelu bila neka vrst piramidalne financijske prijevare: novac najnovijih mušterija koristio se za isplaćivanje klijenata s dužim stažom.

Nakon prijevare vrijedne 50 milijardi dolara možda je i prirodno očekivati da će međusobnog povjerenja u burzovnom poslovanju, a i u ekonomiji uopće, biti manje. Te da će, zbog opće nesigurnosti na gospodarskoj sceni, u budućnosti i ekonomske slobode, možda, biti ograničenije.

Zanima nas što vi o tome mislite.



Post je objavljen 17.12.2008. u 04:20 sati.