Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Ministarstvo obrane i HV u 2008. godini

U sustavu obrane 2008. godinu obilježili su početak dragovoljnog služenja vojnog roka, objavljivanje rezultata pada vojnog helikoptera u Vukovaru u srpnju 2007., nastavak sudjelovanja hrvatskih vojnika u misiji ISAF-u u Afganistanu, najave da će HRZ zamijeniti zastarjele zrakoplove tipa MIG 21 novim borbenim zrakoplovima te prvo sudjelovanje jedne postrojbe hrvatskih vojnika u UN-ovoj misiji na Golanskoj visoravni.

Tijekom siječnja, u Ministarstvu obrane obavljena je službena primopredaja dužnosti između bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i novog ministra Branka Vukelića.

Novi ministar obrane najavio je na prvoj konferenciji za novinare da će idućih godina za modernizaciju Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) biti izdvojeno više od osam milijardi kuna, a 2008. iz proračuna će se izdvojiti 900 milijuna kuna više u odnosu prema prošloj godini.

Također, Vukelić je rekao da će se ove godine za modernizaciju izdvojiti više od 600 milijuna kuna, a oko 270 milijuna će ići za plaće djelatnika OS.

Novi ministar je 25. siječnja na sastanku s predstavnicima triju vojnih sindikata najavio izdvajanje Zrakoplovno-tehničkog zavoda iz obrambenog sustava.

Ministarstvo obrane početkom godine osudilo je uništavanje pretpovijesnih nalazišta u Zapadnoj Sahari, koje su počinili pripadnici UN-ovih snaga, među kojima i pripadnik OSRH, o čemu je zatražena istraga. Naime, u uništavanju pretpovijesnih nalazišta s crtežima ljudi i životinja među UN-ovim vojnicima koji su u mirovnoj misiji MINURSO u Zapadnoj Sahari sudjelovao je i jedan pripadnik OSRH.

Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske u siječnju su organizirali najveće uništavanje viškova malog i lakog oružja iz posjeda OS te je uništeno 7500 komada lakog oružja (pištolji, puške, strojnice, minobacači 60 mm i netrzajni topovi 82 mm). Akcija uništavanja 25.000 komada različitog oružja provodi se u sklopu UN-ova akcijskog programa o sprječavanju, suzbijanju i iskorjenjivanju protupravnog trgovanja malim i lakim oružjem te na temelju obveza koje RH ima prema EU i OESS-u.

Ministar Vukelić u veljači je rekao kako je napravljen kalendar aktivnosti u Ministarstvu za 2008., a kroz osamdesetak razvojnih projekata vrijednih 560 milijuna kuna bilo je najavljeno kako će se uključivanjem hrvatskih tvrtki nastojati ojačati domaće gospodarstvo. "Strateški cilj je da se kroz modernizaciju Oružanih snaga usredotočimo na hrvatsko gospodarstvo i hrvatsku industriju", rekao je tada ministar.

Oružane snage otpustile su 17. veljače zadnji naraštaj ročnika koji su služili vojni rok, čime je primjenom izmjena Zakona o obrani i službeno ukinuto obvezno služenje vojnog roka. Na temelju izmjena i dopuna Zakona o obrani iz srpnja 2007., te odluke Hrvatskoga sabora iz listopada te godine, novaci se od 1. siječnja 2008. više ne pozivaju na obvezu služenja vojnog roka.

Ministar obrane Branko Vukelić i zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Slavko Barić ispratili su 11. kontingent od 168 hrvatskih vojnika u ISAF-ovu misiju u Afganistan.

Ministar je također bio najavio da će Hrvatska do kraja ožujka od svih ponuđača dobiti formativne ponude, a do kraja godine trebalo bi donijeti odluku koji će mlazni borbeni zrakoplovi zamijeniti zastarjele hrvatske MIG-ove 21.

U ožujku je Ministarstvo obrane opovrgnulo novinske tvrdnje i najave da će na otoku Pelješcu biti vojna baza NATO-saveza, ističući kako nikakve vojne baze NATO-a neće biti ni na dalmatinskoj obali ni bilo gdje drugdje u Hrvatskoj. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske tražio je od ministra obrane da se donese plan o zbrinjavanju viška državnih službenika i namještenika u MORH-u i OSRH-u, koji bi uključivao poticajne otpremnine i dokup mirovine.

U travnju MORH je objavio da se do kraja godine očekuje odluka o nabavi novih borbenih zrakoplova za potrebe Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva (HRZ). Nekoliko je proizvođača zrakoplova dostavilo samo informativne ponude, a neki od njih su najavili da će materijale poslati poslije preko svojih vojnih izaslanika. Tada su istaknuli kako nije riječ ni o kakvom "prvom krugu" ni o konkretnim ponudama za odabir zrakoplova koji bi u HRZ-u trebali zamijeniti MIG-ove 21 u sastavu HRZ-a još od Domovinskog rata, kojima se vijek bliži kraju.

Oko 17.200 djelatnih vojnih osoba od svibnja i lipnja počelo je dobivati prosječno od 10 do 12 posto veće plaće. Vlada je donijela Uredbu o koeficijentima za djelatne vojne osobe po kojoj će im se povećati plaće prosječno od 10 do 12 posto.

Tijekom svibnja u Zrakoplovnu bazu "Zemunik" stigao je i treći novonabavljeni protupožarni zrakoplov "air tractor" te je uoči sezone požara Hrvatsko ratno zrakoplovstvo imalo četri takva zrakoplova od kojih su tri modernija inačica.

Ministar obrane najavio je za kraj lipnja završetak istrage o padu helikoptera MI-8 u vojarni 204. brigade u Vukovaru u srpnju 2007. te temeljitu istragu o padu dijelova s hrvatskoga MIG-a 21 krajem svibnja u blizini Karlovca.

U srpnju je Ministarstvo obrane objavilo oglas za prijavu kandidata za dragovoljno služenje vojnog roka u Oružanim snagama, a svi kandidati i kandidatkinje koji ispunjavaju propisane uvjete trebali su biti upućeni u listopadu u Požegu. Također je s tvrtkom "Air Tractor Europe S.L." potpisan ugovor o kupnji dvaju protupožarnih zrakoplova "air tractor" AT-802 A "Fire Boss", koji su, s uvježbavanjem i rezervnim dijelovima, stajali ukupno pet milijuna i pedeset tisuća eura. Ministar obrane potpisao je ugovor i s predstavnicima finske tvrtke "Patria" o nabavi dviju raketnih topovnjača klase "Helsinki" za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM), vrijednih deset milijuna eura. Riječ je o rabljenim brodovima Finske ratne mornarice starim 22 godine, dužine 45 metara i istisnine 280 tona, čiju posadu čini tridesetak mornara, dočasnika i časnika.

Na prvu godišnjicu pada helikoptera MI-8 u Vukovaru predsjednik vukovarskoga Županijskoga suda Ante Zeljko izjavio je kako tom sudu još nije dostavljen nalaz i mišljenje vojno-civilnog povjerenstva o uzrocima pada tog helikoptera, koji se srušio u vukovarskoj vojarni 204. vukovarske brigade. No, 16. srpnja povjerenstvo za istraživanje te nesreće objavilo je da je uzrok pada vojnog helikoptera MI-8 u srpnju prošle godine u Vukovaru spužva oko upravljačkog sustava koja je ometala njegov rad. Naime sporna spužva ometala je upravljački sustav letjelice, a projektant i proizvođač ruskog helikoptera ne dopuštaju postavljanje spužve ili sličnog materijala oko upravljačkog sustava helikoptera.

U povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza te 13. obljetnice vojno-redarstvene operacije "Oluje" uručena su i promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale za ukupno 55 časnika u djelatnom sastavu MORH-a, Glavnog stožera OSRH i pristožernih postrojba OS.

U rujnu na središnjoj proslavi Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) u Makarskoj najavljeno je da od iduće godine počinje njezina potpuna obnova. Ministar Vukelić rekao je kako očekuje da će već iduće godine biti izgrađen prvi od deset planiranih ophodnih brodova.

Petnaestak visokih časnika iz Nadzorno-koordinativne skupine vojne policije oružanih snaga Poljske, Češke, Slovačke i Hrvatske posjetilo je Karlovac te su od 15. do 19. rujna u Karlovcu i Splitu radili na utemeljenju zajedničke NATO-ove postrojbe, multinacionalne bojne s oko 250 ljudi. "Bit će to prva projektna zadaća hrvatskih snaga u sklopu NATO-a, član kojega još nismo službeno", rekao je tada načelnik odjela Vojne policije u Glavnom stožeru Oružanih snaga brigadir Vlado Kovačević.

U listopadu ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OS razgovarali su s vrhovnim zapovjednikom NATO-snaga za Europu i zapovjednikom Zapovjedništva SAD-a za Europu generalom zbora Johnom Craddockom. Ministar je tada istaknuo da su razmotrili sve aktivnosti koje je Hrvatska već provela u sklopu reforme Ministarstva obrane i Oružanih snaga te o tome što se još treba učiniti. Ministarstvo obrane priprema se za popunjavanje mjesta u hrvatskoj misiji pri NATO-u, ali i časničkih dužnosti u zapovjedništvima tog obrambenog saveza u koji Hrvatska planira ući u travnju iduće godine, rekao je tada ministar Vukelić. Ocijenio je da njegovo ministarstvo korektno obavlja poslove nužne da u travnju 2009. Hrvatska postane punopravnom članicom NATO-a.

U studenom prvih 250 dragovoljnih ročnika, među kojima je i 30 žena, počelo je u Požegi služiti vojni rok, a 22. studenoga svečano je prisegnuo prvi naraštaj dragovoljnih ročnika.

Ministar obrane, načelnik Glavnog stožera OSRH general Josip Lucić i zapovjednik Zapovjedništva HKoV-a Mladen Kruljac preuzeli su od tvrtke HS Produkta u Karlovcu prvih četrdeset komada serijski proizvedene jurišne puške VHS 5.56 mm, čime je počela tzv. druga trotjedna provjera kvalitete. Ministar je tijekom prezentacije i terenske pokazne vježbe na poligonu zagrebačke vojarne "Croatia" rekao kako je u iduće tri do četiri godine za nabavu nebojnih motornih vozila za potrebe OSRH predviđeno oko 300 milijuna kuna.

U studenom su na Nordijskim danima švedski koncern SAAB i finska "Patria" predstavili "off set" programe uključivanja hrvatskoga gospodarstva u zajedničke poslove i ulaganje u hrvatske tvrtke te su tada rekli kako su spremni opremiti OSRH. Švedski SAAB namjerava opremiti Hrvatsko ratno zrakoplovstvo bojnim zrakoplovima tipa "Gripen", a finska "Patria" već je s MORH-om potpisala ugovor o isporuci oklopnih vozila u konfiguraciji (8x8) s osam kotača i natječe se za isporuku bojnih vozila u konfiguraciji (6x6) sa šest kotača te je Hrvatskoj ratnoj mornarici isporučila dva ratna broda.

Početkom prosinca saborski Odbor za obranu podupro je izmjene i dopune Zakona o proizvodnji, remontu i prometu oružja i vojne opreme. Predstavljajući taj Vladin prijedlog, na sjednici Odbora ministar Vukelić je rekao da se njime usklađujemo s europskim zakonodavstvom te da bi se tim zakonskim odredbama, koje bi se primjenjivale od 1. siječnja iduće godine, svi sudionici u tim poslovima trebali dovesti u ravnopravni položaj. Dosad je to obavljala isključivo državna agencija "RH Alan", koja će se preoblikovati u trgovačko društvo.

Post je objavljen 16.12.2008. u 12:40 sati.