Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader: Velika Britanija želi da Hrvatska što prije dovrši pregovore s EU

Velika Britanija podržava Hrvatsku i želi da Hrvatska što prije dovrši pristupne pregovore s Europskom unijom, izjavio je jučer hrvatski premijer Ivo Sanader nakon sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Milibandom u sjedištu UN-a u New Yorku.

"Ministar Miliband je izjavio da Velika Britanija u potpunosti podržava Hrvatsku i da želi da se pregovori završe što je prije moguće. Naravno očekuje da Hrvatska odradi svoj posao", izjavio je Sanader nakon kratkog sastanka u uredu predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti UN.

Osim o EU, dvojica čelnika razgovarali su i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Velike Britanije, o britanskoj ratifikaciji protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u, te o krizi u Zimbabveu, koja se na britanski prijedlog našla na raspravi današnje zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti UN.

"Istaknuo sam da Hrvatska očekuje skoru ratifikaciju protokola u članstvu u NATO-u, jer je procedura završena i još nedostaje potpis na ratifikaciju", rekao je Sanader, dodajući kako se nada da će i ostale članice NATO-a slijediti, kako bi Hrvatska postala punopravna članica NATO-a na summitu u travnju 2009.

Premijer Sanader, koji u ponedjeljak i utorak predsjedava sjednicama Vijeća sigurnosti UN, u utorak će se uoči jutarnje sjednice Vijeća o Bliskom istoku, sastati s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice.

Na pitanje hoće li boravak u New Yorku iskoristiti za kontakte s administracijom novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame, odgovorio je da neće, napominjući kako to "nije uobičajeno".

"Još uvijek je administracija predsjednika Busha i ja ću sutra imati kratki sastanak s državnom tajnicom Condoleezzom Rice".

Komentirajući na traženje novinara, "snalaženje" Hrvatske u Vijeću sigurnosti u dosadašnjoj polovici dvogodišnjeg mandata, premijer Sanader je ocijenio da se "Hrvatska odlično snašla".

"Mislim da se Hrvatska snašla odlično, to čujem od glavnog tajnika UN-a i od drugih zemalja članica. Sigurno je da smo iskoristili dobro ovih godinu dana za promociju Hrvatske", rekao je.

Osim promicanja Hrvatske, cilj je bio i da Hrvatska "pridonese rješavanju svjetskih kriza", dodao je Sanader, ističući kako su i sudionici današnje zatvorene rasprave Vijeća sigurnosti o Zimbabveu izrazili zadovoljstvo što sjednicom predsjeda hrvatski premijer.

Također je kazao kako nije bilo prigovora Hrvatskoj na dosadašnji rad u Vijeću.

Post je objavljen 16.12.2008. u 12:39 sati.