Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

ZAŠTO SAMO NEKE DUŠE NALAZE KRISTA?


F. Sheen, "Vječni Galilejac": Pastiri i mudraci (1)

Svatko tko razmišlja o religiji, pita se: Zašto tako malo duša nalazi Krista? Zašto prolazni, dnevni hirovi nalaze toliko pristaša, a Božanski Spasitelj tako malo? Mnogi poznaju Krista kao genijalnog propovjednika ljudske zajednice, ili socijalnog reformatora ljudskih sklonosti, ali malo ih je koji nalaze u njemu Boga koji je došao među ljude, i koji u njemu gledaju svjetlo i život svijeta.

Zašto se tako vladaju prema onome koji je došao obnoviti ljudsko srce, da bi obnovio svijet? Razlog je taj što oni koji ga traže nisu dovoljno jednostavni ili nisu dosta učeni. Samo su dvije klase ljudi koji od početka nalaze Gospodina: veoma učeni i priprosti. - Ali nikada ga ne nalaze oni koji misle da su učeni. Božanstvo je tako duboko da ga može dokučiti samo krajnja jednostavnost i mudrost.

Između mudrog i jednostavnog ima nešto zajedničko, a to je poniznost. Mudrac je ponizan jer zna, ma kako on duboko kopao, Božanstvo je uvijek dublje. Jednostavan čovjek je ponizan jer zna da je Božanstvo tako duboko da nema koristi od kopanja. Ali umišljeni istraživač, ohol na ono malo znanja kojim je nakljukao svoj mozak, toliko je uvjeren o svome znanju da neće istraživati i kopati jer misli da ništa ne može biti dublje od njega samog.

Kako je bilo u početku, tako je i sada i bit će dovijeka: samo jednostavan i učen čovjek otkrivaju Gospodina, ali nikad čovjek ograničenih pogleda, nikad duh koji misli da zna sve. Otiđite natrag u onu noć kad se Božansko svjetlo, da bi obasjalo ljudsku tamo zatvorilo u svijet koji je ono stvorilo, i vidjet ćete: nađoše ga samo jednostavni i učeni, naime pastiri i mudraci. Anđeli i zvijezde uhvatiše odraz toga Svjetla, kao što jedna baklja pali drugu i preniješe to Svjetlo čuvarima ovaca i istraživačima neba.

I gle! Dok su pastiri čuvali svoja stada oko Betlehemskih brežuljaka, potrese ih anđeosko svjetlo i jedan anđeo reče: "Ne bojte se! Javljam vam veliku radost, koja će biti svemu narodu; jer vam se danas u gradu Betlehemu rodio Spasitelj, koji je Krist Gospodin." I gle! Kad su mudraci ondje u dalekoj Mediji i Perziji istraživali nebo, sjaj jedne zvijezde, kao svjetiljka u svetohraništu Božjeg stvaranja, odvede ih k staji, gdje je zvijezda kao izgubila sjaj svoj u nadzemaljskom sjaju Svjetla svijeta.

Kao što moljci lete svjetlu, tako i pastiri i mudraci dođoše prijestolju, koje bijaše samo staja, i Bogu, koji bijaše samo Djetešce. I kad je Bog u liku Djeteta pogledao iz svojih jaslica, vidio je tipove samo dviju ljudskih klasa, koji ga te noći nađoše, i koji će ga nalaziti do konca: Pastiri i Mudraci - jednostavni i učeni.

(nastavlja se)



Post je objavljen 15.12.2008. u 00:38 sati.