Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/taajnisvijet

Marketing

Ako vam ikada zatreba... ma nije na odmet znati

Prvo se mora iskopati rov u snježnom nanosu, zatim - koristeći noževe, isjeći blokove snijega točno određenog, malo zaobljenog i klinastog oblika i naravno, određene veličine (cca 0,5 m x 1 m i debljine oko 20 cm).
Njih slažete bočno jedan do drugoga tako da zatvaraju krug.
Na njih slažete novi red blokova, ponovno određene veličine i zaobljenosit tako da konačni rezultat bude spirala, zavojnica koja se sužava prema vrhu.

Na vrhu se ostavlja otvor koji će kasnije služiti za ventilaciju, tj. ispuštanje viška topline (i dima, ako se, npr. nešto na vatrici kuha unutra... mmm mljac...) koja bi inače mogla naštetiti snježnim blokovima.

Za slučaj snježne mećave, postoji i poklopac za krovni otvor koji je obično neki vanjski kamen ili pak snježni blok kojemu su gornji rubovi izrezani šire, a donji uže (kao čep za kupaonsku kadu).

Iskusniji graditelj može izgraditi ovakav iglu za manje od 2 sata.
Eto, ne treba puno, samo doći do tamo je ipak...

Snježne pahuljice, koje izvana padaju na iglu tijekom oštre alaske zime, brzo se tope kada padnu na krov iglua, te tako osiguravaju stvaranje zamjenskog izolacijskog sloja.
Konstantno taljenje i ponovno zamrzavanje iglua čini ga čvršćim i tvrđim, pa se snježni blokovi, od kojih je izgrađen, polako spajaju u jedinstvenu, čvrstu, ledenu zaštitnu kupolu.

Takav iglu može podnijeti i udarac velikog brezobraznog, bijelog medvjeda ako slučajno dobije potrebu da ih malkec zajebaje...

Ma jel vi vidite tog medu...

Nakon toga, eskim dopušta svojoj ženi da odradi onaj završni korak.
Ona u iglu unosi lampu koja gori na fitilj umočen u kitovo ulje, pojačava ju na najjače, izlazi, te zatvara ulaz s još jednim blokom snijega.

Unutar iglua snijeg se počinje taliti od stropa, no zbog zaobljenosti voda ne kapa na pod već se spušta niz "zidove" iglua, te je snježni blokovi upijaju. Kada blokovi budu gotovo potpuno natopljeni vodom, eskimica :) se vraća u iglu, gasi lampu te pušta da se ledeni zrak izvana uvuče u sklonište.
Tako hladnoća, prvobitno krhku snježnu strukturu, pretvara u tvrdi i čvrsti led.
Ahaaa...

Tada je iglu spreman za svoje privremene podstanare, čija tijela, zajedno s kitovim lampama, uspijevaju podići temperaturu interijera na oko 10 - 12°C
ajoooj... na kraju priče, čini se meni, ništ od toga...

Al tko zna... možda bi i uspjeli podići temperaturu na nešto ugodniju...

Post je objavljen 14.12.2008. u 21:00 sati.