Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/angelo1

Marketing

DAN NEROĐENIH I PISMO PAPI


Poticaj na važnu pobožnost i važan primjer pobožnih žena

Primio sam nedavno malo pismo od tajnika Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, iz kojega prenosim jedan dio i molitve koje su priložene.

U drugom dijelu posta prenosim dio zanimljivog pisma koje je prije 40 godina iz Janjeva, hrvatske enklave na Kosovu, u vrijeme pastoralne djelatnosti don Ante Bakovića, upućeno papi Pavlu VI. Cjelovita verzija nalazi se u listu NAROD - glasilu za demografsku obnovu i duhovni preporod te domoljubni i državotvorni odgoj Hrvata (broj za listopad-studeni 2008.), koji je posvećen trima 40-godišnjicama: papine enciklike Humanae vitae, pisma janjevačkih majki papi Pavlu VI, ter rada don Ante Bakovića na demografskoj obnovi Hrvata.


Drage kolegice i kolege,
(Danas) je Dan molitve za nerođenu djecu koji naše Društvo po želji pokojnog dopredsjednika dr. Vlatka Perčina obilježava na blagdan Gospe Guadalupske, 12. prosinca. Stoga Vas pozivam da organizirate sat molitve klanjanja i sv. Misu na tu nakanu kako bi barem jednom godišnje liječnice i liječnici bili na koljenima i molili za nerođene. U prilogu su Vam prigodne molitve koje u dogovoru s Vašim duhovnicima možete moliti na taj dan...

U Kristu,


Ivan Ćelić, dr.med.
tajnik HKLD-a



MOLITVA MARIJI, MAJCI NEROĐENIH

Marijo, Majko i zaštitnice nerođenih, pogledaj na mene koji Te štujem kao svoju Kraljicu i Majku, kao onu koja me ljubi i vodi k Spasitelju, svome Sinu Isusu. Ti si moja nada, moja zaštita, moje blago! Zajedno s Tobom želim moliti za spas nerođenih u opasnosti pobačaja, za obitelji u teškoćama, za brakove u krizama, za svu dječicu svijeta.
Tvom moćnom zagovoru predajem i svoje nevolje i želje. Usliši me, o Majko, blagoslovi me i okrijepi me u svakodnevnom nošenju križa i hodu prema Vječnosti! Kao "Treće srce" u otajstvenom zajedništvu s Isusom i Tvojim svetim Srcem, posvećujem se i predajem sasvim pod Tvoju vlast i vodstvo. Majko nerođenih, Majko života, moli za sve nas, moli i čuvaj od svakoga zla svu djecu svoju! Amen.


MOLITVA MARIJI, MAJCI NAŠOJ

Sveta Djevice, Majko naša,
podari mi srce slično tvojem:
Srce puno ljubavi,
koje zrači nježnošću koja ne odbija da se širi;
Srce čisto koje živi u tijelu a da se njime ne okalja;
Srce velikodušno, uvijek spremno da zaboravi i da oprosti;
Srce osjetljivo koje ispunjava ljubavlju svaku pa i najponizniju radnju;
Srce veliko i otvoreno koje se raduje radostima drugih
i koje zna tugovati s tugama drugih;
Srce dobro i ponizno koje ne osuđuje nikoga i budi povjerenje;
Srce ispunjeno Kristom i potpuno prepušteno Njegovoj ljubavi;
Srce od neslomljive vjernosti svim obvezama prihvaćenim u svetom krštenju.
Amen.


Bože, koji si Otac,
Slavimo te i blagoslivljamo te
jer si nam u Gianni Beretta Molla
darovao i dao da upoznamo
jednu svjedokinju evanđelja
kroz život mlade djevojke, supruge, majke i liječnice.
Zahvaljujemo ti jer si nas preko dara njezina života
naučio prihvaćati i poštivati svako ljudsko biće.
Ti, Gospodine Isuse,
za nju si bio odrednica i polazište:
Ona te je znala prepoznati u ljepotama života;
i dok se je pitala što izabrati
tražila je pomoć od tebe i na koji način ti služiti najbolje;
Preko ljubavi prema suprugu postala je
znakom tvoje ljubavi prema Crkvi i čovjeku;
Kao i ti, dobri Samaritanac,
zaustavila se pokraj
svake osobe, bolesne, malene i slabe;
Po tvome primjeru i zbog ljubavi,
darovala je samu sebe, cijelu sebe,
rađajući novi život.
Duše Sveti, izvore svakog savršenstva,
daruj i nama mudrost, razum i hrabrost da
po primjeru Gianne i po njezinom zagovoru,
u svojem osobnom, obiteljskom i profesionalnom životu
znamo staviti se u službu
svakog muškarca i svake žene,
da bismo tako rasli u ljubavi i svetosti.
Amen.


APLAUZ IZ JANJEVA PAPI PAVLU VI.

U listopadu prije 40 godina, 53 janjevačke majke, koje su dotad rodile 648 djece, uputile su Papi pismo povodom enciklike "Humanae vitae"

Sveti Oče!
S iskrenom žalošću i s dubokim ogorčenjem slušamo i čitamo kako toliki po svijetu, pa među njima i neki katolici i svećenici, bezobzirno i bez ikakva poštovanja prema najvišem autoritetu Crkve vrijeđaju Vašu Svetost i strastveno je napadaju zbog Vaše najnovije enciklike o bračnom moralu "Humanae vitae"...

Mi smo, Sveti Oče, u ovom času Vašeg poniženja i boli, čitavim svojim srcem uz Vas! Suosjećamo s Vama. S Vama se u svemu solidariziramo. U svemu ćemo Vas poslušati. A mislimo da to možemo izjaviti s puno pouzdanja i puno prava.

Žene smo i majke koje žive u braku i rađaju djecu. Nas 53 majke rodile smo dosad 648 djece. Mi smo majke koje svoje prvo dijete donosima na sivjet u cvijetu svog 18-godišnjeg života, a posljednje kada već prelazimo 40. godinu života. Mi smo majke, poznate diljem naše "svete i pobožne Hrvatske" kao majke koje rađaju po osmero, devetero, jedanaestero, trinaestero, pa i petnaestero djece. I zato želimo da se čuje i naš glas...

Živimo u planinskom i bezvodnom mjestu Janjevu, u dubokoj dijaspori istočnog Balkana, u skopskoj dijecezi, kamo su naši pređi doselili još prije više od 600 godina iz dubrovačkog kraja kao rudari-kolonisti i za sve to vrijeme, do danas, sačuvali smo u moru inovjeraca, pravoslavnih i muslimana, i svoju katoličku vjeru i svoj hrvatski jezik i narodnost.

Znamo stoga dobro za sve probleme i teškoće u braku, za sve roditeljske terete i brige, za sve svagdanje materinske žrtve. Ali znamo i za sve materinske radosti i za materinski ponos i sreću. A svaki dan na sebi osjećamo i blagu očinsku ruku božanske Providnosti...

Mi nismo iz neke zaostale seoske sredine pa da ne znamo za drugu alternativu. Mi znamo šta je to pilula, šta je kontracepcija itd., ali znamo i što je Božji zakon pa smo se svjesno odlučile za njega.

Uvijek smo brak i obitelj smatrale svetinjom. Uvijek smo svoju bračnu ljubav oplemenjivale kršćanskom duhovnošću: samozatajom, uzdržljivošću, čistoćom. Zato su nam obitelji i ostale, uza sve križeve bračnog života, čvrste i sretne. Gradili smo svoje obitelji, mi i naši muževi, na tvrdom temelju vjere...

Sveti Oče, neka ovo naše pismo bude snažan aplauz Vašoj enciklici!... Molit ćemo se svaki dan za Vas i za svetu Crkvu. Živjet ćemo i odsada kao "sinovi svetaca" (Tob 2,18). Odgajat ćemo u svemu svoju djecu kao prave kršćane. Blagoslovite, Sveti Oče, i našu djecu, i našu župu i nas majke Janjeva!

Vaše odane kćeri u Isusu

Janjevo, 11. listopada 1968. g.
Na blagdan Materinstva Bl. Dj. Marije.



Post je objavljen 12.12.2008. u 19:49 sati.