Pregled posta

Adresa bloga: http://blog.dnevnik.hr/dveriperunove

Marketing

Rod

Rod je bozanstvo cije su funkcije vrlo nejasno odredjene. Jasno da se po njegovom imenu moze zakljuciti da simbolizira sve ono sto je Zivo, jer sve Zivo ima svoj Pocetak, radjanje, kao sto ima i Kraj, smrt. Kao simbol zivota, Rod je zastitnik svega sto zivi, ali i u neku ruku i statisticar, koji u svoju knjigu biljezi sva radjanja. Po nekoj slobodnoj interpretaciji, bio bio on sam Usud, i moglo bi se i prihvatiti takvo stajaliste da nam nije poznato kako stari Slaveni nisu znali za sudbinu i nisu vjerovali da je sve unaprijed odredjeno.
Rod se najcesce povezuje s Brahmom, u cemu se ogleda njegovo vedsko, a moguce i hinduisticko porijeklo. Brahma je Apsolut, onaj koji stvara i razara materijom iz koszmickog Jajeta iz kojeg je i sam proizisao. On stvara bogove i dodjeljuje im duznosti. Obicno se takva uloga u slavenskoj mitologiji, kao Apsolutu, daje Svarogu (Ishvara, u kojem je Sve sadrzano) pa je time Rod jos zagonetniji.

Image Hosting by Picoodle.com

I pored toga on zadrzava svoju vaznost. Ne trebamo ici dalje od jezicke analize da bismo to utvrdili. Rod, Roditi, roditelji, radjanje, porodica, porod, izrod, narod, rodbina. Stari naziv za ugljik je kislorod, a za vodik vodorod. To su dva elementa bez kojih zivot ne bi bio moguc, pa je tako Rod, kao najmanja cestica i Sve, sadrzan u svemu.

Post je objavljen 12.12.2008. u 13:23 sati.