Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

E-Newsletter - "NATO Science for Peace (SPS) Programme"

NATO je prošli tjedan izdao prvi broj elektronskog newslettera "NATO Science for Peace (SPS) Programme" koji će izlaziti nekoliko puta godišnje. Science for Peace and Security (SPS) Program podržava suradnju između NATO-vih znanstvenika i država članica Sjevernoatlantskog saveza, partnerskih država i zemalja Mediteranskog dijaloga i sigurnosnih pitanja u području civilne znanosti, okoliša i tehnologije. Glavni cilj SPS newslettera je upoznati javnost s aktivnostima NATO-a na području znanosti i sigurnosti.

IZ PRVOG BROJA...

50 godina znanosti u NATO-u

Science for Peace and Security (SPS) Program u studenom ove godine proslavio je 50. rođendan. Saznajte kako je NATO na području znanosti djelovao od 1958. godine, a kako funkcionira danas te kako se prilagodio na nove sigurnosne izazove. Pogledajte prezentaciju o SPS aktivnostima u borbi protiv terorizma, i ostalim izazovima sigurnosti kao što je detekcija eksploziva, suprotstavljanje računalnom terorizmu, osiguravanje energije i očuvanje okoliša.

NATO projekt razvija "ekološke" metode za CWA dekontaminaciju

Koristeći otkrića SPS projekta, tim za NBC Defence AND Ecology Research Centre rumunjskog Ministarstva obrane nedavno je demonstrirao dvije nove tehnike za brzu i sigurnu dekontaminaciju kemijskih ratnih tvari. Ova demonstracija bila je posljednji eksperiment "Photocatalytic Decontamination of Neurotoxic and Vesicant Compounds", koji je nastao kao suradnja stručnjaka iz Italije, Rumunjske, Španjolske i Kanade koja je započela u listopadu 2005. godine.

Stvaranje zajednice otporne na terorizam: NATO napredne istraživačke radionice

Uloga zajednice u osiguranju sigurnije okoline u odgovorima na terorističke akcije glavni je fokus "NATO Advanced Research Workshop" (ARW) koja se održala u Washingtonu u rujnu ove godine. Profesor s Sveučilišta North Texas i jedan od vodećih stručnjaka u tom području David A. McEntire je primjetio: "Opći je osjećaj da rat protiv terorizma može uspjeti samo su u njega uključeni ljudi van vlasti".
Newsletter je dostupan na adresi: http://www.nato.int/science/index.html.

Sljedeći broj SPS newslettera izlazi na proljeće 2009. godine.

Ana Marija Vojković

Post je objavljen 11.12.2008. u 18:56 sati.