Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Valjušci s grahom

Image and video hosting by TinyPic


300 g graha
5 tanjih šnita kruha
200 ml mlijeka
2 jaja
1 crveni luk
pola svežnja peršinovog lišća
sol, papar

Umak
2 žlice margarina
2 žlice brašna
400 ml vode u kojoj se kuhao grah
par žlica koncentrata rajčice
nasjeckano peršinovo lišće ili mažuran
sol, papar


Grah skuhajte u puno posoljene vode i ocijedite ga, sačuvajte tekućinu.

Zakuhajte mlijeko, posolite ga i prelijte po kruhu koji ste narezali na sasvim male kockice. Ostavite da se kruh natopi mlijekom.

Natopljenom kruhu dodajte jaja, nasjeckani luk, peršinovo lišće, 200 g graha te sol i papar. Smjesu dobro izmiješajte, ako je suha dodajte malo vode u kojoj se grah kuhao, a ako je vodenasta dodajte krušne mrvice.

Od smjese oblikujte valjuške ili žličnjake ili okruglice – što god hoćete.
Image and video hosting by TinyPic


U širokom loncu zakuhajte vodu, kad zakuha posolite ju i smanjite vatru na najslabiju i dodajte valjuške. Kuhajte valjuške na najslabijoj vatri (ne smije vreti) oko 20 min. Na početku lagano promiješajte kuhačom da se valjušci ne zalijepe za dno.
Image and video hosting by TinyPic


Kuhane valjuške ocijedite.

Za umak, u loncu rastopite 2 žlice margarina, dodajte brašno i kratko popržite. Zalijte s 400 ml vode u kojoj se kuhao grah, miješajte pjenjačom da se ne zgruda, kuhajte 2-5 min. na laganoj vatri. Dodajte pire od rajčice, začinite solju i paprom u umiješajte peršinovo lišće ili mažuran.
Ako je zbog koncentrata rajčice umak kiseo, dodajte oko 1 čajnu žlicu šećera.

U pripremljeni umak dodajte valjuške i preostali grah ili valjuške i grah složite u odgovarajuću pliću posudu i prelijte ih vrućim umakom, poslužite odmah.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Marija Zaninović, Liber, 1985., Zagreb.




Post je objavljen 10.12.2008. u 09:38 sati.