Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/glasamerike

Marketing

Financijska kriza ne štedi ni američke izdavače

Tribune Company Globalna financijska kriza i problemi američkog gospodarstva nisu mogli zaobići ni izdavačku industriju. Ogromni američki medijski konglomerat Tribune Company danas je najavio da razmatra odlazak u stečaj dok se nosi s oko 13 milijardi dolara duga, otkako je prošle godine postala privatna kompanija, odnosno otkako se njenim dionicama ne trguje na burzi. U knjiškoj produkciji ovaj tjedan bili smo svjedoci većih potresa u vodećim američkim izdavačkim kućama – nekoliko izdavača najavilo je otpuštanja i zamrzavanje plaća. Poseban interes javnosti izazvala je reorganizacija najvećeg svjetskog izdavača knjiga Random Housea, gdje su dva prva čovjeka kompanije odstupila s dužnosti. Taj konglomerat sastoji se od mnogih manjih izdavačkih grupacija, a objavljuje knjige tiražnih pisaca poput Johna Grishama, Dean Koontz, Danielle Steel i Dana Browna.

Simon & Schuster, inače u vlasništvu televizijske mreže CBS, otpustio je ovaj tjedan 35 uposlenika, uglavnom urednika. Autori koji objavljuju za ovog izdavača uključuju Stephena Kinga, Mary Higgins Clark, V.C. Andrews, Jamesa Lee Burkea i novinara Washington Posta Boba Woodwarda. U izdavačkoj kući Houghton Mifflin Harcourt, koja objavljuje romane Philipa Rotha, ostavku je podnio glavni urednik i to u znak prosvjeda što je privremeno zamrznuto primanje novih knjiga za publiciranje. Kuća Thomas Nelson, inače najveći svjetski izdavača Biblija na engleskom jeziku, smanjila je osoblje za 10 posto i zamrznula plaće uposlenika. Slične su mjere poduzete i u Penguin Group, dok je u Harper Collinsu, inače u vlasništvu Murdockovog News Corporationa, odgođena najavljena povišica plaća.

Iako ekonomske nedaće ne pogađaju izdavače istim intenzitetom kojim je pogođeno bankarstvo ili automobilska industrija, ove loše vijesti odraz su pogoršane situacija i u američkim knjižarama. Glavna urednica tjednog glasila američkih izdavača Publisher Weekly Sarah Nelson kaže da je ovo mikrokozam "onoga što se događa u stvarnom svijetu". Priznaje da iako se poneka od ovih mjera u američkom izdavaštvu mogla očekivati, njihov opseg i dalekosežnost djelovali su "šokantno i otrežnjavajuće". Ipak, mnogi u ovoj industriji ostaju optimistični i to ponajprije jer se vjeruje kako su knjige zaštićene od recesije zato jer su relativno jeftina roba.

Logična posljedica problema u objavljivanju knjiga odrazila se i na njihove prodavače. Dosad su manje neovisne knjižare bile te koje su se borile za opstanak, posebno otkako su se pojavili veliki knjižarski lanci knjižara poput Barnes and Noblea, Bordersa i Booka-A-Million. Međutim, posljednji ekonomski podaci pokazuju da su i oni zapali u probleme – u trećem tromjesečju ove godine sva tri lanca bilježe vrtoglavi pad prodaje knjiga, kako sve više čitatelja nova štiva nabavlja od mamutskih trgovina poput Costcoa i internetskog diva prodaje knjiga Amazona.


Post je objavljen 08.12.2008. u 21:27 sati.