Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Topolanek: Učinit ću sve za Hrvatsku na putu u EU

Češki premijer Mirek Toplanek izjavio je danas u Pragu da će tijekom češkog predsjedanja EU u prvoj polovici 2009. godine učiniti sve kako bi ubrzao put Hrvatske u punopravno članstvo u Uniji.

"Obećavam da ću učiniti sve za vašu zemlju" rekao je Topolanek nakon razgovora s hrvatskim premijerom Ivom Sanaderom koji kao gost sudjeluje na kongresu vladajuće češke Demokratske građanske stranke (ODS).

Ističući da je Češka i dosad podupirala Hrvatsku češki premijer i predsjednik ODS-a rekao je da će Prag osobito iduće godine biti u prilici podupirati i ohrabrivati Hrvatsku na putu u EU i NATO.

"Imate istu priliku kao i češki narod" istaknuo je Topolanek.

Premijer Sanader koji se na marginama kongresa sastao i češkim predsjednikom Vaclavom Klausom očekuje da će Hrvatska tijekom češkog predsjedanja ostvariti veliki napredak u pristupnim pregovorima.

"Nakon razgovora s predsjednikom Klausom i premijerom Topolanekom ohrabrilo me je da je Češka vrlo čvrsta u poruci Europi kako Hrvatska mora biti 28. članica EU-a" rekao je Sanader.

Dodato je da su Klaus i Topolanek obećali da će češki parlament vrlo brzo ratificirati Protokol o pristupanju Hrvatske NATO-u kako bi na idućem summitu početkom travnja iduće godine mogla sudjelovati kao punopravna članica.

Po Sanaderovim riječima Klaus je izrazio želju da kao znak prijateljstva s Hrvatskom tijekom češkog predsjedanja Unijom posjeti Zagreb o ćemu će Sanader izvjestiti predsjednika Stjepana Mesića.

Post je objavljen 06.12.2008. u 14:52 sati.