Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Sanader i češki premijer Topolanek o ulasku Hrvatske u EU

Hrvatski premijer Ivo Sanader sastao se večeras u Pragu s češkim premijerom Mirekom Topolanekom koji od 1. siječnja 2009. preuzima šestomjesečno predsjedavanje Europskom unijom, priopćio je Vladin Ured za odnose s javnošću.

Na večeri koju je češki premijer upriličio u čast Sanadera razgovaralo se o pristupnim pregovorima Hrvatske s Europskom unijom. Premijer Topolanek je istaknuo kako će to pitanje biti jedan od prioriteta češkog predsjedanja, pri čemu je istaknuo potporu Češke Republike za završetak pregovora u 2009.

Češki premijer je podržao i ulazak Hrvatske u NATO, rekavši. Kazao je kako je Protokol o pristupanju Hrvatske u taj savez u parlamentarnoj proceduri te da će u narednim tjednima Protokol biti ratificirati kako bi Hrvatska postala punopravna članica prije 60. godišnjice NATO-a koja će se obilježiti 3. i 4. travnja iduće godine summitom u Strasbourgu i Kehlu.

Premijer Sanader je zahvalio na češkoj potpori, te je istaknuo kako Hrvatska, poput Češke, želi postati članica Europske unije i NATO-a. Upoznao je češkog premijera s naporima koje Hrvatska ulaže u tom smislu, te je istaknuo kako je tijekom procesa pregovaranja Hrvatska dokazala svoju vjerodostojnost u ispunjavanju potrebnih kriterija.

Sanader je naglasio kako će uspjeh hrvatskih pristupnih pregovora potvrditi sposobnost Europe da trenutnim političkim, gospodarskim i institucionalnim izazovima odgovori strateškim potezima.

Hrvatski i češki premijer razgovarali su i o najaktualnijim pitanjima za Europsku uniju, od utjecaja globalne i financijske krize na europsko gospodarsko do daljnjeg tijeka procesa ratifikacije Lisabonskog ugovora. Premijer Sanader pritom je naglasio važnost ratifikacije tog ugovora od strane Češke Republike. Razgovaralo se također o daljnjem jačanju bilateralne suradnje, posebice na gospodarskoj razini.

Post je objavljen 06.12.2008. u 14:46 sati.