Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Jandroković govorio na ministarskom sastanku OESS-a

OESS kao učinkovit mehanizam sprječavanja i otklanjanja posljedica sukoba treba u današnjem globaliziranom svijetu pronaći učinkovit način odgovora na različite oblike međunarodnih ugroza, rekao je jučer mnistar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković u govoru na 16. Ministarskom sastanku OESS-a u Helsinkiju.

U priopćenju MVPEI-a navodi se kako je Jandroković u govoru istaknuo da se ovogodišnji sastanak održava u vrijeme kad pred Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju stoje brojni izazovi. U kontekstu sigurnosne suradnje spomenuo je uspješnu provedbu Sporazuma o subregionalnoj kontroli naoružanja kao jedinog učinkovitog mehanizma kontrole konvencionalnog naoružanja u Europi te naglasio kako Hrvatska pozdravlja potpisivanje Konvencije o kasetnom streljivu 3. prosinca 2008. godine u Oslu.

Kao temeljne ciljeve regionalne politike Hrvatske Jandroković je, prema priopćenju, naveo sigurnost, stabilnost i gospodarski razvitak, zbog čega hrvatska vlada posvećuje punu pozornost stanju u Bosni i Hercegovini i Kosovu te posebno odnosima Hrvatske i Srbije, koji su iznimno važni za stabilnost cijele regije.

"Republika Hrvatska kao nestalna članica Vijeća sigurnosti i zemlja pred vratima punopravnog članstva u EU i NATO-u spremna je preuzeti svoj dio odgovornosti za međunarodnu sigurnost", zaključio je, prema priopćenju, ministar Gordan Jandroković u govoru pred sudionicima ministarskog sastanka OESS-a.

Post je objavljen 06.12.2008. u 14:43 sati.