Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zanimljivosti-samstonije

Marketing

Kako bi Mona Lisa izgledala da su ju naslikali Warhol, Picasso ili Matt Groening?

Mona LisaRemek-djelo Leonarda da Vincija, Mona Lisa, nedavno je dobila sasvim osvježen izgled, i to u nekoliko verzija. Naime, umjetnik, na Internetu poznat kao Meowza Katz, zamislio je kako bi Mona Lisa izgledala da je naslikana nekim sasvim drugačijim stilovima, pa tako imamo pop-art verziju ove poznate slike, zatim se može vidjeti kako bi Mona Lisa izgledala da ju je naslikao koji japanski Manga umjetnik, zatim Matt Groening, stvoritelj Simpsona i Futurame, Picasso... Rezultati su bili neobični i nadasve zanimljivi!
Roy Lichtenstein
Mona Lisa
Lichtensteinov rad svakako je prepoznatljiv – utjecaj stripa i oglašavanja vidljiv je u njegovom radu, kojeg je slikao u pop-art stilu. Na ovoj verziji Mona Lise vidljive su glavne karakteristike njegovog načina slikanja – debeli obristi, čiste, jednolične plohe, a “oblačić” iznad djevine glave svakako naglašava povezanost sa stripom. Zahvljujući mašti umjetnika, napokon smo doznali o čemu tajanstvena Mona Lisa razmišlja – o sjedenju i smješkanju!

Matt Groening
Mona Lisa
Ovaj producent, crtač animiranih filmova i scenarist dakako je najpopularniji po Futurami i Simpsonsima, a ova Mona Lisa izgleda baš kao da živi u susjedstvu Homera i Marge. Crte su pojednostavljene i karikirane, baš kao i kod Groeningovih likova, tako da se čini kako će svakog trenutka iza Mone Lise iskočiti Bart i povikati “Eat my shorts!”

Pablo Picasso
Mona Lisa
Vjerujemo da bi ovaj jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća svakako bio zadovoljan ovom interpretacijom Mona Lise. Neobičan, razlomljeni svijet kubizma Pabla Picassa, Meowza je odlično predočio, a Mona Lisa ipak i dalje, donekle, liči na sebe, iako je rastavljena na osnovne geometrijske dijelove (a i oči joj nešto čudno bježe). Bravo!

South Park
Mona Lisa
“I'm going down to South Park gonna have myself a time“, početni su stihovi su uvodne pjesme popularne animirane serije South Park koje svakako idu uz ovu sliku. Tipično okruglasto lice i pomalo blesava faca uvelike podsjećaju na Stana, Kylea, Cartmana ili Kennyja, a u ovoj verziji lako je povjerovati da se iza Mona Lisinog tajanstvenog smješka kriju cinizam i šokantan smisao za humor. “Oh my God! They painted Mona! You bastards!”

Andy Warhol
Mona Lisa
Još jedna vodeća ličnost pop-arta dobila je verziju Mona Lise u svom stilu. Poznate Warholove portrete zvijezda, poput Marilyn Monroe, Elvisa Presleya i Jackie Onassis, karakteriziraju kromatski kontrasti, što je vidljivo i u ovoj verziji slavne da Vincijeve slike. Što je bolje od jedne Mona Lise? Četiri Mona Lise!

Manga
Mona Lisa
Manga je izraz koji se koristi za japanske stripove, koje karakteriziraju jednostavne linije i stilizirani likovi. Velike oči, tipične za manga likove, dominiraju ovom verzijom Mona Lise, a odmah je vidljivo da se radi o nekom dalekoistočnom stilu crtanja. Mnoge uspješne mange postaju anime, crtani filmovi, a ako vas zanimaju brutalne anime, pogledajte naš stariji post o tome.

Camille Rose Garcia
Mona Lisa
Ova je neobična dama rođena je 1970. godine u Los Angelesu, a njene slike najčešće prikazuju jezive crtane likove koji žive u opustošenim bajkama, a najčešće kritički komentiraju greške kapitalističke utopije. Upravo je taj svijet Camille Rose Garcia Meowza uspješno prikazao, prikazavši Mona Lisu kao crtanu heroinu ispaćena lica u pustom krajoliku.

Nickelodeon
Mona Lisa
Eh, koliko je dragih likova proizašlo iz ove tvornice crtanih filmova... Sjetite se dans toliko popularnog Spužva Boba Skockanoga i sve će vam bit jasno. Mona Lisin osmjeh u ovoj je verziji postao nešto smjeliji i vrckastiji, a kako i ne bi, kada ju je umjetnik izbavio iz dosadnog, potamnjelog talijanskog krajolika i ubacio u veseli crtić koji bi se lagano mogao puštati na, primjerice, Nickelodeonu. Koja ideja!

Jackson Pollock
Mona Lisa
Posljednjom je verzijom Mona Lise Meowza probio sve granice. Naime, Pollock je poznat po svom apstraktnom ekspresionozmu, što bi u prijevodu značilo da običnom smrtniku njegovi radovi predstavljaju tek nerazumljive crte i mrlje. Ništa konkretno se na ovoj slici ne može nazrijeti, satsoji se od mnoštva mrlja i crta, stoga vjerujemo da je interpretacija uspjela. Ne razumijemo, ali vjerujemo!

MiB
Slike preuzete s: worth1000

Post je objavljen 05.12.2008. u 16:24 sati.