Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

BiH i Crna Gora pristupile Američko-jadranskoj povelji

Ministri vanjskih poslova zemalja Američko-jadranske povelje, među kojima i hrvatski ministar Gordan Jandroković, potpisali su u četvrtak u Helsinkiju Dodatak povelji čime su u članstvo te skupine koja služi kao priprema za članstvo u NATO-u pristupile Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Kako je priopćio MVPEI, svečanost potpisivanja upriličena je nakon održanog sastanka zemalja članica Američko-jadranske povelje - SAD-a, Hrvatske, Albanije i Makedonije - na marginama XVI. Ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Jandroković je novim članicama Američko-jadranske povelje izrazio dobrodošlicu, kazavši kako se njihovim uključenjem jača doprinos zemalja potpisnica stabilnosti i sigurnosti u regiji, priopćeno je.

Američko-jadranska povelja neosporno je dokazala svoju učinkovitost u usvajanju fundamentalnih vrijednosti i načela Sjevernoatlantskog saveza u području jugoistočne Europe, dodao je ministar Jandroković i istaknuo kako Hrvatska ostaje ustrajna u održavanju i jačanju suradnje i potpore Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, prenoseći vlastita iskustva dobivena tijekom hrvatskog eurointegracijskog procesa, priopćeno je iz MVPEI-ja.

Prigodom svečanog potpisivanja, uz ministra Jandrokovića, kratke govore održali su i ministar vanjskih poslova Makedonije Antonio Milošoski kao predsjedatelj Američko-jadranske povelje, ministar vanjskih poslova Albanije Lulzim Basha, te pomoćnik državne tajnice Sjedinjenih Država Daniel Fried, dok su u ime novih potpisnica Povelje govor održali ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj, te ministar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen.

Svečanosti potpisivanja nazočili su i ministri te predstavnici baltičkih zemalja - Estonije, Latvije i Litve - kao i Srbije, s kojima zemlje članice Američko-jadranske povelje surađuju.

Članstvo u povelji omogućilo je skorašnje priključenje Hrvatske i Albanije NATO-u, dok Makedonija zasad nije dobila poziv za ulazak u Sjevernoatlantski savez zbog protivljenja Grčke.

Post je objavljen 05.12.2008. u 12:24 sati.